Снимка: Pixabay

Палмовото масло в шоколада трябва да е до 5%, а какаото - поне 35%. Това предвижда Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти, качена за обществено обсъждане.

Ако в шоколада има вложени растителни мазнини, то това трябва задължително да се запише ясно и четливо на етикета на продукта. Слага се и ограничение за количеството на растителни мазнини в шоколадовите продукти, като то не може да превишава 5% от общата маса на крайния продукт, съобщава "Труд".

С проекта се определят ясни изисквания и критерии към наименованията, характеристиките, състава и етикетирането на какаото и шоколадовите продукти, с което се очаква да се гарантира висока степен на защита на здравето и правата на потребителите, се посочва в мотивите към законопроекта.

Според промените наименованието “Шоколад” се използва за означаване на продукт, получен от какаови продукти и захари, съдържащ не по-малко от 35% обща суха какаова маса, от която не по-малко от 18% какаово масло и не по-малко от 14% суха обезмаслена какаова маса.

В какаото на прах трябва да има поне 20% какаово масло в сухото вещество и не повече от 9% водно съдържание, при шоколада на прах пък какаото трябва да е поне 32%, а шоколадът за напитки трябва да е поне с 1/4 какао.

Наредбата определя и какво трябва да има в десерта, за да пише на него “Млечен шоколад”. Той трябва да съдържа поне 25% обща суха какаова маса и поне 14% сухо мляко. Когато в шоколада има лешникова паста, съдържанието на лешници пък трябва да е между 15 и 40 грама фино смлени ядки на 100 г продукт, се казва в документа.

Белият шоколад ще трябва да съдържа поне 20% какаово масло и поне 14% сухо мляко, а шоколадовите бонбони с пълнеж ще могат да се означават на етикета и като пралини. Към шоколадовите продукти ще могат да се добавят други хранителни съставки, но не повече от 40% от общата маса на крайния продукт.

Коментари Напиши коментар

25

Да, да, ама не

преди 1 година

А за млякото "прясно" и кисело; сирене, кашкавал - кога!? За салами трайни и нетрайни - кога?! Навремето с палмовото масло мажеха кофража за панелите по домостроителните комбинати за да не се лепи бетона, а сега?!

24

Анонимен

преди 1 година

Както винаги наредбата явно се прави от неграмотни хора. В един бял шоколад не е задължително да има млечни продукти. А в един нормален шоколад не е задължително да се ползва какао на прах. Скъпите шоколади се правят с целите какаови зърна което не е същата технология като това първо да се извлече какаото, да му се отдели маслото и след това пак да се смесва масло и какао на прах.

23

Купувам само

преди 1 година

изходни суровини - месо, мляко, яйца, риба и т.н. нищо готово! няма по-добър десерт от яйца, мляко, малко захар печени известни още като крем-карамел!!