Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Както 45-ото, така и 46-ото Народно събрание започна със заявката да възроди духа на парламентаризма. Една заявка, която беше в синхрон с очакванията на голямо мнозинство от българските граждани. След това, което се случи в 45-ия и 46-ия парламент, се страхувам, че това убива на парламентаризма, каза за БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

По думите ѝ най-лошите очаквания са били надминати.

Още по темата
"Надминати по отношение на спорове, на процедурни хватки, обвинения най-грозни, корупционни съмнения, да не се връщаме към това, на което сме свидетели. И в крайна сметка ние виждаме преход от безплодност към силни обвинения в корупция, което във всички случаи подлежи да бъде преразгледано, защото в противен случай заявката на партиите на протеста за връщане на правовата държа, духа на парламентаризма, но и на правото биха били безпочвени и това би отворило нова рана, пробойна в чукащите на прага избори", допълни Димитрова.

Според нея партиите няма да бъдат в добра кондиция, за да обяснят на избирателите, че те са тези, които носят възможността, факела да предоставят едно разумно и устойчиво управление.

Тя коментира, че сега стои въпросът за мотивацията избирателите.

"Ако обобщя - има много силни разделителни линии между всички партии в парламента до степен на нетърпимост и прескачане на нещо, което партиите говорят, но забравят- партиите, народните представители не са в парламента, за да представляват своите сили, а да представляват различни социални групи. Когато са в парламента, представлявайки различни социални групи, те трябва да могат да покажат как тези социални групи биха могли да разговарят, да постигат компромиси и да постигат  устойчиви законопроекти, които да дадат шанс за просперитет на отделни социални групи", посочи тя.

Според нея има предпоставки за поява на нов политически проект.

"Същевременно тряба да сме наясно, че ако той се появи и то на тези избори - това би създало проблеми за самия президент Радев, за кампанията му, защото имаме три партии, които го подкрепят - ИТН, БСП, ИБГНИ, и трите заявиха своята подкрепа за президента Радев, но този проект би отнел избиратели от тези три партии, би поставило в изключително неудобна ситуация партиите, които го подкрепиха", подчерта Димитрова.

Коментари Напиши коментар

151

ЖАНА ДАРК

преди 1 месец

ВСИЧКО ИДВА ОТ ПРОСТАКА -ПРОВОКАТОР И РУСКИ ПРЕДАТЕЛ радеф И ДЖЕНДЪРА ЯЛОВ ОТ УЧИНДОЛ...........

150

Анонимен

преди 1 месец

Тук се е публикувал "Нощникът на един лудд"

149

Анонимен

преди 1 месец

Какъвто народа такива и депутатите. Радвайте се на избранниците си.