Снимка: Bulgaria ON AIR

Според експерти рязкото повишаване на пенсии и майчинството може да доведе до по-висока инфлация. Bulgaria ON AIR се допита до пенсионерите и майките как приемат увеличението.

Теодора Даскалова има 2 деца. В момента е в отпуск по майчинство и приветства увеличението на обезщетението за втората година.

"С него се върнах на работа втората година, защото с 380 лв. няма вариант. Само дрехи, памперси, храна и т.н. общо взето отиват", посочи Теодора.

Според нея обаче има риск по този начин да се стимулира не кариерата на жените, а стоенето вкъщи и разчитането на помощи.

"Ако вие като българка направите 10 деца и вие ще получавате същите помощи. Само че ние сме си виновни за това, че не раждаме. Аз имам 2 деца, искам още поне едно", сподели майката.

Въпреки увеличението на минималната пенсия, пенсионерите изчисляват, че парите пак няма да им стигат заради поскъпването на тока и много от стоките.

"Като платим лекарствата, парите не ни остават. Пенсионери сме, с 350 лв. пенсийка не стигат до никъде. Всичко е скъпо, няма евтино", посочи Стоян Иванов.

Инфлацията може да обезцени увеличението на пенсиите, смятат финансистите.

"Лошият сценарий – хвърляш едни пари, увеличаваш заплати, увеличаваш пенсии. Това са пари, които се харчат много бързо, моментално излизат и натискат пазара и започва една инфлация. И изяжда увеличението, така че няма нужда някой в парламента да го гласува. Неразумна икономическа политика води до катастрофални негативни последици", смята банкерът Левон Хампарцумян.

Финансовите експерти прогнозират още и дълъг период на относително висока инфлация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase