Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Депутатите отново не успяха да се разберат за пенсиите и по предложение на Йордан Цонев от ДПС прекъсната заседанието и оставиха финалната актуализация на бюджета на ДОО за утре.

Бюджетната комисия ще се събере извънредно днес, за да уточни всички подробности около това откъде ще дойдат парите за възрастните хора.

Още по темата

До ситуацията се стигна, след като вчера законотворците освен поправките на бюджетната комисия за актуализация на пенсиите, приеха и предложенията на ГЕРБ и ДПС за добавка съответно от 100 и 120 лева за възрастните хора. Предвиденото увеличение на приходите в бюджета обаче не стигат за всичко това.

След спешни консултации с финансовото министерство председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН предложи от 1 октомври пенсионерите да получават 120 лева добавка до края на годината. Обезщетението за втората година от майчинството да скочи от 380 на 650 лева също от 1 октомври.

От 25 декември 2021 г. минималната пенсия да стане 370 лева, а максималната 1500 лева. От 25 декември всички пенсии да бъдат и преизчислени. Увеличение ще стане през преизчисление с по-висок коефициент за всяка година стаж, който нараства от 1,2 на 1,35.

Дали предложението му ще бъде прието, ще решат депутатите на заседанието си утре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase