Снимка: БСП

БСП няма да отстъпи от добавките от 120 лева за пенсионерите и преизчисляване на пенсиите. Двете заедно са абсолютно възможни, няма да отстъпим и от 650 лв. за майчинските, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова Нинована брифинг в парламента.

"Абсолютно отговорно разбираме, че актуализация на бюджета трябва да има. Че не можем да оставим хората на прага на три кризи и на тежка зима без осигуряване на средства за пенсионери, за майки, работници и бизнес,
за самоосигуряващи се. Партиите на протеста ни отказаха тези разговори, защото сме си правели пиар", каза тя.

До ден днешен предупреждаваме, че ще се случи това, което се случи: плаващи мнозинства, хаос, липса на решения и взаимни обвинения, допълни лидерът на БСП, цитирана от пресцентъра на партията.

Още по темата

"Вчера се приеха две решения с различни мнозинства в парламентарната зала. Първото - на всеки пенсионер да се осигурят по 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември като антикризисна мярка. И второ решение - трайно и занапред и след декември -  да се преизчислят пенсиите, като една година стаж вместо с коефициент 1.2, да се изчислява с 1.35. Минималната пенсия да стане 370 лв. и да се увеличи прага на максималната, както и майчинството за втората година да стане 650 лв. Това са решения, приети на две гласувания и категорични за парламентарната практика - приети са", обясни Нинова.

Според нея се прави опит да се отстъпи от тези решения, да се заобиколи парламентаризмът и те да бъдат преработени под някаква форма.

"Искам да сме ясни. Ние държим на тях и няма да отстъпим. Не защото е на инат, а защото тези средства са необходими за най-бедните и ощетени хора в държавата - пенсионерите и младите семейства. Аргументът, че по този начин се взривява бюджетът е абсолютно несъстоятелен. Това е манипулация на общественото мнение. Разликата в тези решения, както са гласувани и както трябва да ги изпълни служебното правителство, е 453 милиона. Това е възможна сума за събиране.

Ето защо, цитирам Министерство на финансите от август месец: "Съпоставени със същия период на предходната годна, постъпленията към юни 2021 г. нарастват с 3.3 млрд. лв., 15.5 % ръст в приходите. И това е само към юни. От юни до края на годината има още 6 месеца. И засега събираемостта върви добре"

Служебното правителство се хвали, че увеличава събираемостта, че има излишък, че има пари в бюджета, от миналата седмица 200 млн. заем. И могат да съкратят някои разходи в предвидената актуализация като например - няма нужда КЕВР да си плаща милиони бонуси към заплати от 5 хиляди лв.

Тези 13 млн. лв. могат да отидат за пенсии. Оставаме  вече с впечатление, че някой умишлено саботира приемането на актуализацията на бюджета. Това протакане цял ден с почивки, с извънредни заседания е излишно. Абсолютна излишна загуба на време. Ясни са параметрите - 120 лв. помощ, антокризисна заради ковида, преизчисляване на пенсиите така, както го е посочил служебният кабинет.", завърши Нинова.
 

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 2 месеца

Милионери раздават народни пари на гласоподаватели с лека ръка без да им пука.

74

Анонимен

преди 2 месеца

Има много бедни хора, които изобщо не са в системата на социалното подпомагане. Министри депутати и партии не се интересуват от тях. Те не са роми, нещастници са но са хиляди отритнати. Трийсе години обществото се прави че не ги забелязва. Правителствата не са им дали нито една стотинка. Срамувам се от това лицемерие и бездушие. Вие не се ли срамувате уважаеми колеги и медии.

73

Съндрача

преди 2 месеца

БСП ако се е загрижила толкова за пенсионерите,нека първо да се извини от името на Емилия Масларова когато в предишното им Правителство тя заяви пред народа,че ако БСП спечели,тя ще е Министър на Соц-грижи,и лично тя ще спре процедурата за пенсиониране на 63г, за мъжете и докато БСП е на власт,ще си остане на ) за мъже и 55 за жени.И като излъга народа,после тя лично предложи 63 за мъжете и 60 за жените,и това се прие с мнозинство,защото тогава мнозинството беше БСП.Много лъжат червените ейййй.