Снимка: БГНЕС

"Повярвайте ми, това, което се случва в България, е много по-добро от реалността в Русия". Това посочва руският опозиционер Дмитрий Гудков, който избяга в България в интервю за Дойче веле. "Властта на Путин е власт на крадци", казва още той.

Дмитрий Гудков, руски опозиционен политик и бивш депутат от Държавната дума, беше задържан на 1 юни в Москва. Поводът: политикът не си е платил наема за имот преди няколко години. Той беше освободен на 3 юни, без да му бъдат повдигнати обвинения. Малко след това Гудков напусна Русия. В момента е в България, където живеят родителите му. Той е син на Генадий Гудков, също бивш руски депутат и яростен критик на Кремъл.

"В продължение на 21 години ние имаме един-единствен президент. Той просто не се сменя. Не се сменя управляващата партия. Не се променя нищо, въпреки че качеството на живота се влошава, а партията на Путин няма никаква популярност. За да бъде осигурена победата на парламентарните избори, бяха отстранени всички, абсолютно всички силни кандидати. Един беше вкаран в затвора - Алексей Навални, други десет бяха принудени да напуснат страната. Бяха приети много репресивни закони", казва Гудков в специално интервю за "Дойче веле".

Той припомня, че в Русия е бил приет закон за чуждестранните агенти и човек доста бързо би могъл да попадне в списъка с чуждите агенти - ако министерството на правосъдието реши да го включи в него. "Достатъчно е например да получите един лев от България за някаква лекция и край - признават ви за чуждестранен агент. Всяко ваше съобщение в интернет - в Телеграм, в Туитър, във Фейсбук, където и да е, при всяко едно ваше съобщение, дори да публикувате котенца, вие сте длъжни да напишете, че в съответствие със закона се явявате чуждестранен агент. Ако не го правите, първия път ще ви глобят, а втория път ще ви вкарат в затвора до 5 години. Сега в Русия като чуждестранни агенти са записани всички независими медии, практически всички независими журналисти", посочва опозиционерът.

Според него българите, които се отнасят добре към Русия, трябва все пак да правят разлика между Русия и властта на Путин.

"Това е власт на крадците, които разграбиха всичко възможно от бюджета. Русия е богата държава, една от трите страни, добиващи най-много нефт. Русия има огромни залежи на природен газ, както и много други природни ресурси. Всичките приятели на Путин станаха милиардери в долари. Същевременно обикновените руснаци получават пенсия от около 150 евро или 300 лева, а средната заплата е около два пъти повече и то в големите градове, в регионите е още по-малка", посочва Гудков.

Той е категоричен, че в Русия системите на здравеопазването и на образованието са в разруха. а заради руската външна политика на страната са наложени западни санкции и тя е лишена от достъп до финансовия пазар, лишена е от нови технологии.

Затова Русия е огромна, богата страна, която живее по-зле от всички. "По доход ние живеем на нивото на някои африкански страни. Затова и недоволството расте. Хората искат промени. Искат нови партии, нови политици. Да се регистрира партия е невъзможно. Ние се движим по пътя на Беларус, в Русия се случва почти същото. Изоставаме може би само с половин година'. заявява противникът на Кремъл. Той прогнозира, че в навечерието на изборите в страната  протестните настроения ще растат. "Ситуацията е взривоопасна. Когато държите котела на огъня, но не махате капака и не давате на парата да излиза, рано или късно този котел ще се взриви. Точно това ще се случи в Русия, защото ситуацията се влошава, социалното положение се влошава, правителството нищо не прави, нищо не се случва. Същевременно всяка критика се мачка жестоко", разкрива Гудков.

Според него не България е тази, която трябва да се стреми към обятията на Русия, а обратното: Русия трябва да се стреми към нормални отношения с Евросъюза и САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase