Снимка: БГНЕС

Само няколко часа остават преди новите противоепидемични мерки да влязат в сила. В полунощ нощните заведения трябва да затворят, а фитнесите ще могат да използват 30% от местата си. Но има и заведения, които са категорични - ще обявят бойкот на новите мерки и няма да затворят, тъй като това ще доведе до смъртта на малкия и среден бизнес.

"В момента няма нито една икономическа мярка, нито има изготвени мерки, нито има пари за тях, миналата година поне имаше мораториум върху кредитите, някакви много смешни 20% от оборота. Беше пълен смях, но нещо имаше, а сега няма", каза Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България пред Bulgaria ON AIR.

А мнозина са обречени на фалит.

"Над 100 000 служители и още 300 000, които са около този бизнес. Утре трябваше да гостува Миро, другата седмица Васил Найденов, всичките тези хора остават на улицата без нито една стотинка, без нито една икономическа мярка с текущи кредити към банките", допълни той.

Съгласно мерките заведенията за хранене ще работят до 23 часа, а това ще доведе до отлив на клиенти.

"Ние не желаем компенсации, ние искаме да работим. По-безопасно е да има 200 пенсионера в хипермаркет, отколкото 200 млади хора след 23:00 часа", коментира ресторантьорът и хотелиер Анастас Начев.

А клиентите смятат, че непрекъснатото налагане на мерки създава хаос.

"Може би самите хора трябва да преценят дали да се пазят и как да се пазят, но всичко трябва да работи, не може икономиката да е така", сподели жена.

Михаил Ситев е собственик на фитнес център в Бургас. Казва, че новите правила няма да променят значително работния процес, тъй като посещенията във фитнес залите е спаднало още от предходните Ковид пикове у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase