Депутатите дебатират промени, свързани с работата на Националната служба за охрана (НСО). Трябва ли главният прокурор да се охранява от НСО?

"Тази традиция е от много назад във времето и беше нарушена едва преди няколко години. Главният прокурор най-вероятно трябва да бъде охраняван, въпреки че това е спорен въпрос. По-важният въпрос е дали да бъде охраняван точно от НСО", заяви експертът по национална сигурност акад. Румен Ралчев в студиото на "Денят ON AIR".

Доц. Ралчев нарече Бюрото за защита "мини НСО", от което досега се е ползвал главният прокурор. Правилен ход бил то да не е под негова шапка.

"Това бюро не е създадено само за охрана на главния прокурор, но има още редица други дейности, които в началото бяха основни, а сега са спомагателни", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му НСО задължително трябва да продължи да охранява не само "тримата големи" – президента, министър-председателя и председателя на Народното събрание, но и други държавни служители.

"Една мечта на предишните управляващи е НСО да бъде разградена, затова се създаде и второто НСО. Това е една голяма сграда, на която се крепи авторитетът и вътрешната сигурност на България. Разрушаването на определени сектори от сигурността води в дадени моменти до пагубни последствия", смята доц. Ралчев.

Според него държавата трябва да има резерв от шофьори, охрана и автомобили, които само НСО може да осигури. Затова е непрепоръчително тяхната охрана да минава в ръцете на частни фирми.

"Ако не се возят с НСО, те пак ще се возят с коли. За какви цени? Със същите автомобили ли? Или отделните министерства ще се надцакват? Какъв ще е подборът на тези хора и обучението? И когато дойде делегация, когато се направи един кортеж, началникът на НСО трябва да е луд да пусне шофьори, които не познава, не им знае допуска, не им знае квалификацията. Може да стане нещо невъобразимо", предупреди експертът по национална сигурност.

"Тя е много дебела и дълбока тази работа, затова трябва много внимателно да се прецени докъде и колко", категоричен е доц. Ралчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase