Снимка: БГНЕС, архив

Децата в детски градини няма да носят защитни маски без значение от възрастта им. Това се казва в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини на Министерството на образованието. В него са отразени и препоръките на Министерството на здравеопазването.

Предпазните средства обаче ще са задължителни за учителите и непедагогическия персонал. Те ще се използват в общите закрити части на сградата и когато по изключение работят с повече от една група.

Възрастните ще носят маски и в училищните автобуси. За децата това ще се случва по прецента на родителите. От тях зависи и дали малчуганите ще носят такива в детските градини.

Задължителна мярка е спазването на дистанция между персонала от различните групи и децата. Трябва да има и редовна дезинфекция, както и спазване на строга лична хигиена.жЗадължителна е също физическата дистанция между родителите и персонала на детската градина.

Ограничава се влизането на външни лица в двора на детската градина и в близост до входа на сградата.

Още по темата
Препоръчва се възможно най-много дейности да се провеждат на открито, когато метеорологичната обстановка позволява това. По възможност в двора трябва да се обособят зони за отделните групи. Комуникацията с родителите ще се осъществява предимно с електронни средства. Индивидуални срещи и консултации ще се провеждат по предварителна уговорка и при спазване на основните противоепидемични мерки – носене на защитна маска за лице и спазване на физическа дистанция.

При зеления, жълтия и червения сценарий на заболяемост детските градини ще работят съгласно насоките на МОН. При дете с COVID-19 и след задължително предписание на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) цялата група ще минава към занимания от дистанция. По преценка на РЗИ, областния или общинския кризисен щаб за затваряне на отделна детска градини или на няколко детски градини и след издаване на заповед за това от кмета на съответната община или от РЗИ директорът ще изпраща предложение до министъра на образованието и науката за преминаване към занимания от разстояние.

При тъмночервен сценарий с над 500 болни на 100 000 души в съответната област могат да работят само детските градини със 100% преболедувал или ваксиниран персонал. В този период ще се приемат само деца, чиито родители отговарят на същите условия или работят на първа линия. Заниманията с децата от затворените детски градини ще се осъществяват само от разстояние в електронна среда със заповед на министъра на образованието и науката.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 4 месеца

"При дете с COVID-19 и след задължително предписание на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)цялата група ще минава към занимания от дистанция."------- Оставаше в тези "насоки" да изяснят като как да ги разбираме тези ЗАНИМАНИЯ ОТ ДИСТАНЦИЯ?! На колко метра дистанция трябва да са учителката и децата едно от друго- 5? 50? 500? И как ще си предават мисли и думи - телепатично? Шубе ги е било явно да напишат онлайн занятия, защото сами осъзнават колко трагикомично и нелепо е това за 3-4 годишни деца

18

Анонимен

преди 4 месеца

Аз това със работата при тъмночервен сценарий само с ваксиниран персонал, деца на ваксинирани и на работещи на първа линия, го разбирам като някаква алтернатива на пълното затваряне на детските градини, което мисля, че е ок. И при предишните затваряния имаше градини за деца на работещи на първа линия. Сега ще са с по-разширен състав. Важното е, че през останалото време ще си работят нормално.

17

Кал-Ел

преди 4 месеца

Ако някой ми даде една причина, само една, която да оправдае носенето на маска, обещавам тържествено, че ще ходя с маска 24/7 и ще пусна лайф стрийм за да ме гледат всички.