Парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на Здравната каса. Какви са критиките на Българския лекарски съюз?

"Ние категорично възразяваме срещу начина на разпределяне на средствата. По актуализацията на бюджета имаме опасения, че голяма част от тези средства няма да стигнат до моите колеги лекари и специалисти по здравни грижи. Искаме прозрачност и спокойствие на системата", заяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR".

Опасенията на д-р Брънзалов и неговите колеги от БЛС произлизат от новата методика на разпределяне на средства, която им била оповестена "от днес за утре" с изискване за "едно подписче".

"Ние сме организация, която иска мнението на всички колеги. Никой не я прие да я прегърне като иновация, която ще доведе до по-добро управление на пандемията", посочи той.

"Tази методика много странна метаморфоза придоби. Въпреки моите настоявания, първоначалната бе изпратена само до Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛ) и аз случайно я научих. Естествено проведохме съответните разговори с Министерството на здравеопазването и публикуваме нашите забелeжки на сайта на НСОПЛ. Няма отговор и изведнъж днес, в късния следобед се получава друго предложение с изискване "едно подписче да се разпише", където нещата са придобили метаморфоза в посока специализираната извънболнична медицинска помощ, но въпреки това не са взети мотивите преди това", добави д-р Брънзалов.

По думите му МЗ се е отнесло към БЛС като със статист, а на като с партньор.

"Въпреки че бяхме диалогични, се хвърля предложение в следобеда един ден и се иска решение в другия. Лично в разговор с министър Кацаров помолих тази методика да бъде изпратена, такова нещо не се случи и започва смут в съсловието", коментира зам.-председателят на БЛС пред телевизия Bulgaria ON AIR.

От БЛС са се съгласили, макар и трудно, допълнителните средства за медиците на първа линия да се изчисляват на базата отработени часове. Според д-р Брънзалов обаче, тези средства трябва да се разпределят според типа медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase