Снимка: БГНЕС

"Ясно заявихме, че този бюджет няма как да завърши годината. При него липсваха редица мерки, за които стана ясно, че трябва да бъдат непременно предвидени - и за борба с пандемията, и за медиците на първа линия, и за 60/40, и за пенсионерите. Промениха се някои от макроикономическите показатели. Имаме по-голямо очакване за растеж. Централната банка дава около 4,1 ръст на БВП, като очакванията са възстановяване на тези сектори от икономиката, които не са силно ударени", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че има много сектори, които са силно потърпевши, но и такива, които се възстановяват отлично.

"Краставиците са по 6 лв., а преди бяха по 2,50 лв. Това е ненормално. Цените на всички зеленчуци и стоки за първа необходимост растат драстично през последните няколко дни", каза още президентът на КНСБ и добави, че олиото е преминало 40% увеличение, а хлябът е поскъпнал с около 5-7%.

По думите му повече приходи от сегашно заложените дават възможност за едни разходи, при които може да се вмести продължаването на мерките.

"Бяха заложени някои временни мерки, които не бяха предвидени в бюджета. Истината е, че никога не сме били в ситуация, в която да нямаме пари. Как са харчени парите е въпросът. До момента никакви плащания не са били отказвани. Да не забравяме, че 250 000 души бяха подкрепени и не загубиха своите места. Има работещи мерки, които и предишните управляващи и сегашните казват, че са добри", категоричен е Пламен Димитров.

Събеседникът е на мнение, че с актуализацията на бюджета ще се намерят решения на много от проблемните въпроси, както и ще се актуализират пенсиите.

"Актуализация на пенсиите ще има. В този обем  - около 1,8 млрд. на годишна база за 2022 г., около 350 млн. за последното тримесечие. Това означава 12,5% ще е средно увеличението на пенсиите", уточни Димитров пред Bulgaria ON AIR.

А за разхода за пенсиите президентът на КНСБ посочи, че е 10 млрд. лева, както и че ако искаме да увеличим шоково пенсиите, това означава да вдигнем данъците и осигуровките.

Относно Ковид кризата, Димитров каза, че единственият начин за справяне с нея е ваксинацията.

Коментари Напиши коментар

58

ам бубаджан

преди 8 месеца

На когото му е скъпо, да си отглежда на балконя...

57

Българин

преди 8 месеца

Никой да не ходи да гласува първо да нормализират цените спрямо заплатите и тогава ще решим дали да гласуваме

56

Бочо

преди 8 месеца

До пияница мистик Аз пак да те попитам: ти преди не ревеше ли срещу Бойко? Не беше ли против партията и политиката му? Сега защо си обърнал палачинката? Просто ти е скучно и правиш драма в сайта ли? Това са все въпроси, на които даже не очаквам интелигентен отговор.