Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Правителство с мандат на третия, петия, шестия е екзотика“, каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

По думите му не е редно и не е честно вторият да прави правителство, това трябва да е отговорност на първия.

Според него подобно правителство ще бъде слабо, компромисно и без ясна логика. „Редно е България да има титулярно правителство, но страната ни е изправена и пред много предизвикателства. Такова правителство ще е слабо“, допълни той.

Още по темата

По-рано през деня ГЕРБ обявиха своя проектокабинет, който няма да внесат за гласуване и веднага върнаха проучвателния мандат на президента Румен Радев.

Зам.-председателят на ГЕРБ допълни, че за тях е логично да са в опозиция, но е странна волята на първия да се самоопредели като опозиция.

„Едни нови избори имат потенциал да ни донесат ползи. На първо място трябва да са ползите за страната. По-важното е цялата тази ситуация да е урок за всички политически сили“, каза Дончев пред bTV.

На въпрос кой е задал тона на омразата между отделните партии Дончев каза, че това са партиите на протеста и президента Румен Радев. „Радев беше модератор на това, което се случи“, каза гостът. Той допълни също, че в случая ГЕРБ са „по-назад в редицата“ с виновните.

По думите му няма съгласуване на действията между „Има такъв народ“, ДПС и ГЕРБ относно казуса с гражданството на икономическия министър Кирил Петков. „Участието ни в този казус е свързано с това, че ако един министър не отговаря на изискванията ,този казус трябва да бъде проверен“, уточни Дончев.

Според него една от основните задачи на служебния кабинет била да нанесе "достатъчно имиджови щети на кабинета Борисов 3".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase