Снимка: БГНЕС

За актуализацията на пенсиите до края на годината ще са необходими 399 млн. лв., или 133 млн.лв. месечно.

Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред депутатите от парламентарните комисии по бюджет и финанси, по въпросите на здравеопазване и тази по труда и социалната политика. Трите комисии на съвместно заседание изслушват министрите Асен Василев, Стойчо Кацаров и Гълъб Донев във връзка с проекта за промени в Закона за държавния бюджет за 2021 г.

С предложените изменения в бюджета на Държавното обществено осигуряване увеличение на пенсиите ще получат всичките два милиона и осемдесет хиляди пенсионери.

Той поясни, че средното увеличение на пенсиите ще бъде в размер на 64 лв., или 12,5 на сто.

Като основните показатели и параметри, по които е направено увеличението, е повишаване на тежестта на една година осигурителен стаж от 1,2 на 1,35. Според министъра по този начин се гарантира и повишава адекватността на новоотпуснатите пенсии, насърчава се продължителното участие на лицата на пазара на труда и нараства процентът на заместване на миналите доходите от труд.

Предлага се с по-висока тежест на осигурителния стаж да бъдат преизчислени и всички отпуснати преди 1 октомври пенсии, допълни той, цитиран от БТА.

Минималният размер на пенсиите за осигурителен стаж се предлага да се увеличи от 300 лв. на 340 лв. В резултат на предложената промяна, със същия процент ще се повишат и останалите пенсии за трудова дейност, които се определят с процент от пенсиите за осигурителен стаж и възраст - пенсиите за инвалидност и общо заболяване, пенсиите за инвалидност при трудова злополука и професионална болест, както и наследствените пенсии. Максималният размер на пенсиите също се повишава от 1440 лв. на 1500 лв. Повишават се и размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност.

В законопроекта са предвидени средства за повишаване на минималната пенсия за старост от 148.71 лв. на 170 лв. месечно. В резултат на предложената промяна ще се повишат и пенсиите за военна инвалидност, пенсиите за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и нормативните добавки, които се определят като процент от пенсията за старост. Това са добавките за чужда помощ, пенсиите за ветераните от войните.

По отношение на социалните мерки Донев посочи, че 72 млн. лв. са допълнителните средства по Закона за личната помощ, което не е предвидено в Закона за държавния бюджет, тъй като се увеличават ползвателите на тази услуга.

По думите на министъра, са необходими още 85 600 за целеви средства за помощ за отопление, като през настоящия есенно-зимен сезон подалите заявление за целева помощ за отопление са 333 хиляди. 30 млн. лв. са предвидени за подкрепа на родители с деца до 14-годишна възраст.

По мярката 60/40 средствата, които са предвидени до края на годината, са 400 млн. лв. До момента за тази мярка са похарчени 1,458 млрд. лв. По тази мярка се предлага допълнителен ресурс от 300 млн. лв. Донев обясни, че той може да бъде изразходван без съответната нотификация пред ЕК.

По думите му по тази мярка за юни и юли се подкрепят 80 хиляди нови работни места, което представлявало един добър показател за функционирането й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase