Снимка: БГНЕС

Изправени сме пред предизвикателства, които изискват съставяне на редовно правителство, каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с представителите на парламентарната група на "Демократична България".

Още по темата
Той припомни, че вчера от ГЕРБ-СДС потвърдиха намерението си за връщането на втория мандат веднага и отбеляза, че расте залогът за третия мандат, за който се изисква компромис.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов определи третия мандат като кризисен.

Всички трябва да осъзнаем отговорността си с третия мандат да се опитаме да компенсираме дефицитите на подхода при първия мандат и да излъчим управление, което поне за периода на зимните месеци да преведе страната, без да причиняваме още едни парламентарни избори, каза той.

Иванов отбеляза обаче, че не е могло с първия мандат от ДБ да приемат едностранен подход, налагане на мнение, отказ от диалог. Това беше не просто въпрос на лоша технология, а проблематично за мандата на промяна, който българските граждани дадоха, смята той.

По думите му важно е партиите без ГЕРБ и ДПС да си извлекат уроците и за кратко време да опитат да излъчат управление, което да осигури "първа помощ" на страната пред сложните предизвикателства, които я очакват.

Съпредседателят на "Демократична България" смята, че третият мандат може да бъде използван чрез диалог, но ключовият момент според него е ИТН да влязат в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase