Снимка: БГНЕС, архив

Независимо на коя политическа сила бъде връчен третият мандат, ние, най-малката парламентарна група, ще положим всички усилия този мандат да бъде реализиран, декларира Мая Манолова от ИБГНИ на консултациите при президента Румен Радев.

Ще настояваме този път разговорите да се проведат публично и прозрачно, за да не се стига до махленски изрази за предателства и други обиди, заяви още тя.

Още по темата
От ИБГНИ виждат в това правителство с ясен времеви хоризонт да се включат служебни министри със съгласието на президента, и да не участват партийни лица.

Президентът Румен Радев пък посочи, че в консултациите има обединение на всички партии, че България е изправена пред кризи и е нужно съставяне на редовно правителство. "Когато говорим за тези неща, в парламента няма по-малобройни или многобройни партии, а партии с ясна гражданска позиция", подчерта държавният глава в началото на срещата.

Не трябва цената на политическата безотговорност и на политическия инат да се плаща от обикновените граждани, настоя Мая Манолова.

От ИБГНИ виждали три големи риска - мигрантският натиск, четвъртата вълна на ковид и социалното напрежение, което вече се усещало заради драстичният ръст на цените на основните продукти, на тока и водата.

Тя добави и пожарите като четвърти риск, като посочи, че политическите сили нямат право да проявяват политическо нехайство предвид проблемите.

Манолова посочи, че от ИБГНИ виждат три инструмента за решаването им - актуализация на бюджета, непосредствени действия за пресичане на натиска по границата и създаването на редовно правителство, което да даде решения за предстоящите рискове и кризи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase