Снимка: БГНЕС

Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда "Подкрепа" излязоха със специален апел към всички народни представители в 46-тото Народно събрание да актуализират в спешен порядък Бюджет 2021 г.

От двата синдиката настояват за удължаване на всички мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата, вкл. мярката 60/40 с допълнително финансиране; допълнителни средства за продължаване на мярката за подкрепа с 1000 лв. на медицинския персонал на първа линия, както и подкрепа за преизчисляването на пенсиите чрез увеличение на коефициента за всяка година осигурителен стаж.

"Считаме, че България е все още далеч от пълно възстановяване от кризата, особено в условията на прогнози за настъпваща четвърта вълна на коронавирусната инфекция и е недопустимо народните представители да абдикират пред отговорностите си за живота на българските граждани в следващите няколко месеца", се чете в позицията, която продължава:

"Необходимо е час по-скоро Народното събрание да одобри така предложената актуализация в параметрите на Бюджет 2021, като по този начин ще се осигурят необходимите средства до края на годината по трите основни пера за обществото: 1) социални разходи; 2) подкрепа за бизнеса и домакинствата и 3) здравеопазване.

Общата стойност от допълнителните разходи, която е насочена към тези три основни за нас пера, е 1,34 млрд. лв. (75% от всички допълнителни разходи). Освен това, следва спешно да се добавят нови разходи за покриване на неразплатените строителни дейности (в частност "Автомагистрали – Черно море"), тъй като работещите там не са получили работните си заплати за труд, който вече е положен.

Не може да поставяме тези средства като заложник на политически интереси и преговори, се казва в апела, изпратен от КНСБ и КТ "Покдрепа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase