Снимка: архив, БГНЕС

Цената на олиото ще започне да пада от началото на септември. Това прогнозира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред „Телеграф“. Причината е, че се очаква добра реколта от маслодаен слънчоглед, както и спад на търсенето на мазнини в световен мащаб, посочи Иванов.

През тази година у нас са засети и се очаква да бъде добита продукция от над 837 000 хектара площи, което е с 2,4 на сто повече спрямо предходната година. Очакванията за реколтата в световен мащаб също са за високи добиви, коментира шефът на държавната комисия. Това ще доведе до голямо предлагане и съответно намаление на цените както на суровината, така и на олиото.

Спад на цената на световните пазари вече има, като през изминалата седмица на борсата в Ротердам, където се търгуват огромни количества нерафинирано слънчогледово олио, то поевтиня до 1390 долара за тон. От началото на май тази година цената на слънчогледовата мазнина се движи надолу. През май тя беше 1700 долара, а сега е с 310 долара по-ниска.

Очаква се реално на щанда в магазина цената да пада плавно, като това ще започне през септември, когато се очаква да стартира търговията на слънчоглед от новата реколта. Обикновено през август търговците на борсите само опипват почвата и рядко се стига до сделки, но през септември пазарът ще се отвори, коментира Иванов.

Купуваме по-скъпи зеленчуци

Цените на зеленчуците през това лято са по-високи спрямо миналата година заради по-малко засети площи, коментира шефът на Комисията по стоковите борси и тържищата, пише „Монитор“.

Според данните тази година по-скъпо се продават краставиците, зелето, морковите, картофите и пиперът. Единствено цената на доматите е по-ниска, но прогнозите са за ниски добиви, което неминуемо ще доведе до увеличение. Кило оранжерийни домати се продават за 1,55 лв. на едро, а преди година са стрували 1,71 лв. В момента килограм краставици се продава за 1,91 лв., а миналата година в началото на август цената им е била 1,16 лв. Морковите се предлагат с 0,14 лв. по-скъпо и струват 0,94 лв. за кило. При зелето цената е скочила от 0,59 лв. на 0,72 лв. за кило. Зелените чушки пък се продават по 1,37 лв., което е увеличение с 20 стотинки за кило.

 

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 8 месеца

До 27.*** си като на слон задника.Най труден е първия милион.Другите идват от самосебе си.Но ти от къде да го знаеш.Бе на какво ви учат в тия университети?

27

Анонимен

преди 8 месеца

Ако работниците бяха бизнесмени като Васил Велев или Домусчиев: Цената на олиото скочи и работниците работят на загуба за работонаемателите и ще спрат да работят. Пазарът на олиото е манипулиран и спекулативен, както пазарът на тока на борсата. Държавата да се намеси на пазара на олио и да пусне евтино олио на работниците на бизнеса. Работниците да получат помощ от Фонда за възстановяване, защото имат нужда и пострадаха от спекулата с цената на олиото. Оставки за министрите на олиото.

26

ДО 20

преди 8 месеца

Да правилно сте преценили ! Има ирония , има и чиста истина . Петдесет на петдесет процента . Това е живота - няма висшист който иска да стане работник на среднист . . . все пак тук не е запад , не е Америка ! Такива аномалии не се допускат - способния да напредне в живота или да забогатее . Иначе в Америка има двама световно известни много богати хора без висше , експлоатиращи труда на висшисти но там това е нормално . Тук хората без висше не трябва да забогатяват . Особеност на държава и хора!