Снимка: архив, БГНЕС

Черната кутия на разбилия се преди два месеца МиГ-29 край Шабла и до момента не е изпратена в Русия за разчитане. Това става ясно от писмения отговор на Министерството на отбраната на въпроси от депутата на ГЕРБ Христо Гаджев. Отговорът е с дата 6 август.

От него става ясно, че българските военновъздушни сили са поискали от компанията-производител на самолетите да помогнат за извличане на данните от регистратора. Вероятно черната кутия ще бъде проверявана в град Курск, в завод „Авиоавтоматика“, предаде БНР.

Още по темата

Представителите на българските ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура все още чакат издаването на визи. Но и до момента не са получили „съответните покани (приглашения)“.

Министерството не отговаря на депутата Христо Гаджев защо за разчитането на „черната кутия“ не е била предпочетена Украйна. Не става ясно и дали Министерство на отбраната ще предостави доклада на „Военна полиция“ за инцидента.

Министерството предоставя серия от документи към искането на депутата. Макар част от тях да не са секретни, в писмения отговор те не са приложени. А достъп до тях ще има само Христо Гаджев. Сред тях са препоръките за безопасността на полетите, алгоритъмът на отстрелите и стрелбите с МиГ-29 и другите системи, заповедите за участие на личен състав в учението, сертификати за качество и инструкции за експлоатация на парашутната мишена.

При инцидента преди два месеца загина подполковник Валентин Терзиев. Доклад посочи, че инцидентът е възникнал след „пространствена дезориентация" на пилота. Докладът отчита и че групата за бойно управление и ръководството на стрелбите са оценили „неправилно риска при маневрата“, като са продължили „насочването на пилота въпреки високата скорост на мишената“.

 

Коментари Напиши коментар

42

Кико

преди 5 месеца

Нищо не е изследвано,но резултата е ясен- летеца се е самоубил! Руските машини не падат никога!

41

до Тодар.....

преди 5 месеца

абе абдалл не ми разправяй къде са произведени самолетите ни. Те и су 25 са произведени в Тбилиси ама основния им ремонт го направи Беларус. А относно черните кутии, тези сделано в ссср ,отдавна са бракувани и се монтират украински или руски цифрои с памет(чип). Как по просто фа ти го кажа, ако въобще схеащаш. Все едно касетофона ти от 80та година да замениш с музикална флашка. Анадънму.

40

До37

преди 5 месеца

Тате тате това какво е -синя слива - а защо е червена? - защото е зелена.