Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Стопява се подкрепата за проектокабинета "Николов": Вървим ли към нови избори?

"Почти няма шанс да няма нови избори. Не беше непредвидимо, поведението на "Има такъв народ" предполагаше по-скоро да има нови избори, отколкото да се стигне до гласуване на кабинет", посочи политологът Георги Киряков в студиото на "Денят ON AIR".

"Отделно скандалите с имената в този кабинет, отделно продължаващото неразбиране на ИТН и Слави Трифонов на ситуацията, в която те самите са попаднали. Никакъв парламентаризъм не е това със 65 депутати да искаш правителство на малцинството", смята Киряков.

Според политолога Милен Любенов, ИТН и Слави Трифонов максимално са се постарали да саботират своя собствен мандат.

"Това поведение, което наблюдаваме вече 1 месец, и което с мнозина мои колеги се опитваме да разгадаем и анализираме, показва едно - те имат крайно погрешно разбиране за политиката", заяви Любенов пред Bulgaria ON AIR.  

Киряков очаква бърз спад в подкрепата за "Има такъв народ" след последните събития и поведението на основните лица в партията, но се пита: Къде отиват тези гласове и няма ли да се възпроизведе същият модел на взаимоотношения между партиите?

"Най-големият проблем на ИТН е в подхода им. Тази арогантност премина всякакви граници. Единият възможен сценарий е да се възпроизведе сегашната картина, но ситуацията е много непредвидима и очаквам, че са възможни изненади. Възможно е демократичните сили да се консолидират и да се явят с един общ проект", изтъкна Любенов, като не изключи и поява на други политически партии.

"ИТН не разбират в каква ситуация са попаднали, не приемайки модела на съглашателство със системните партии. Това е модел, който модерните демокрации са развивали през последните 200 години. Много странно е, че Слави Трифонов, който претендираше за завръщане на парламентаризма, в основата на което е изкуството на възможното, се опитва да превърне политиката в изкуство на невъзможното", отсече от своя стана Киряков.

Любенов е категоричен, че телевизионното участие на Петър Илиев е било опит за провокация.

"Всички го видяхме, видяхме и реакциите – те са категорични. Това е някаква провокация, не мога да си дам друг отговор. Очевидно с тази провокация се цели именно да не се случи този мандат. Или играеш по правилата, или системата те изхвърля", посочи политологът.

Според Любенов големият печеливш е политическо задкулисие, организираната престъпност и определените структури на скрито влияние, които оказват влияние върху ИТН: "Провокация, глупост, но и задкулисни фактори на влияние, които инженерингово са реализирали този проект".

Той все пак е оптимист, че в България има гражданско общество на базата на по-широка средна класа, съдейки по анти-правителствените протести от 2020 г.

"Трябва да се прояви упоритост в промяната и това означава избори, доколкото са нужни – до реализиране на сериозно пречупване на тенденцията", коментира Киряков.

"В европейските демокрации след Втората световна война в рамките на една година нито една страна не е имала 3 на брой парламентарни избори. България ще е първата страна с 3 избора в рамките на една година, така че отново влизаме в една печална статистика. Първенци сме, но не с нещо, с което можем да се гордеем", завърши Любенов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase