Хотели и ресторанти са против антикризисните мерки на правителството. Според бранша е недопустимо подкрепата да отива в бизнеси, които не са сред най-пострадалите от кризата. Според тях от мерките ще се възползват основно представителите на промишлените предприятия

Велимир Андонов има автосервиз. Работата му вече се възстановява, но не така е било по времето на пандемията.

"Ние не затворихме, но имахме драстичен спад в работата. Може би 1/3 остана като заетост от това, което по принцип беше. В един момент, защото имаме кредити, започваме да не издържаме на това положение и в този период биха добре дошли тези средства", сподели той.

Отпускат се малко над 106 млн. лв. за пострадалите бизнеси. Кандидатите за помощта вече са ясни - 60% от парите ще отидат в промишлените предприятия, 20% в сектора за търговия и ремонт на автомобили и едва 20% при ресторантьорите.

"Това е най-безумното решение, което е взимано до този момент, защото изключително много бизнеси, които не са били пряко засегнати, се оказва, че покриват т.нар. норми и изисквания по програмите, и те могат да кандидатстват, въпреки че не са имали такива спадове в продажбите", каза управителят на хотел Мая Русанова.

Според схемата, одобрена от икономическото министерство, всички компании получават по 50 000 лв., независимо дали са малки или големи, без значение от реализирания годишен оборот, платени данъци и осигуровки или реализиран спад, което според ресторантьорите е несправедливо.

"Когато Ви се развали колата или моторът, дали има локдаун или не, вие отивате да си оправите колата. Не казваме, че те не трябва да бъдат подпомогнати, просто считаме, че сектор "Туризъм" е най-пострадал в световен мащаб", коментира председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

От БХРА апелират за преразглеждане на мерките. Ако това се случи, ще последва забавяне по изплащане на средствата за всички браншове.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase