В преговорите, които се водят за бъдещото правителство, не се поставят актуалните за обществото теми, а се акцентира на законодателни инициативи. Около това мнение се обединиха в студиото на "Денят ON AIR" социологът доц. Антоний Гълъбов и политологът Калоян Велчев.

"Кризата е зад ъгъла. Ако аз трябваше да посреднича във воденето на преговорите, щях да търся възможности за постигане на съгласие по критичния дневен ред на България до края на годината. На срещите обсъждат закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. А това ще доведе до хаос и прехвърляне на множество дела, на някои ще им изтече давностният период. Някои олигарси и техните пари ще останат извън правосъдието", категоричен беше доц. Антоний Гълъбов.

Той определи като важни теми в дневния ред на парламента изслушването на премиера, конкретика дали има неотложна нужда от актуализация на бюджета.

"Ние сме на няколко седмици време, в което легално избрано правителство ще носи отговорност за случващото се в България. Приоритизирането на съдебна реформа оставя неприятното усещане, че част от това, което се говори, е по-скоро игра с публиката", добави Гълъбов.

Според политолога Калоян Велчев, е странна ситуацията, в която преговори се водят, но незнайно от чие име.

"Фактът че "Има такъв народ" преговарят от името на правителството, което не знаем какво ще бъде, е притеснителен. Министър-председателят трябва да води преговорите. Това може да доведе до спънки при разговори след връчването на мандата. За да се гарантира по-дълготраен живот на бъдещ кабинет, думата "коалиция" трябва да се използва, въпреки че старателно се избягва", коментира Велчев пред Bulgaria ON AIR.
Доц. Гълъбов подчерта, че е време държавната администрация да заработи след чистката, извършена от служебното правителство.

"Имаме много промени в държавната администрация - държавата и администрацията спряха да работят. Правителството трябва да успокои хората, че чистката свърши и ще започне работа", уточни Гълъбов.
И добави, че реално служебният кабинет е отговорен само пред президента, който не е отговорен пред никого.

Калоян Велчев е убеден, че след като стане ясно името на кандидата за премиер на ИТН, ще има нов тласък на разговорите между политическите сили.

"Изненадани ще има, това ще доведе до допълнителни разговори, но и трябва да се отстъпи инициативата на бъдещия премиер да води разговорите", посочи политологът.

Според него партиите, с които ИТН преговаря, са си вкарали автогол, като не са поставили условия.

"Не беше правилен ход решението да не търсят свое представителство в бъдещ кабинет. Това можеше да бъде банка за кадри, които да бъдат полезни", коментира Велчев.

"Останалите партии решиха да не плащат данък обществено мнение, да не бъдат обвинени, че се борят за постове. Те го направиха двулично, не предложиха своите имена и хората останаха с впечатлението, че другите политически партии нямат експерти", допълни доц. Гълъбов.

И двамата бяха категорични, че нови предсрочни избори биха били най-лошият вариант.

Коментари Напиши коментар

31

Найден

преди 4 месеца

Целта на това инспирирано упражнение с ИТН ,Президентът и все още действащото му правителство е да се отслаби България и под тяхна насока и ПОМОЩ, БЪЛГАРИЯ отново да стане васална държава на Русия.

30

Dinosaurus

преди 4 месеца

До Бай Онзи А твоят СлТр като два пъти се явява на избори и "народа" гласува за него кво? Построихме славомунизъма, що ли? Анализаторите не се правят на политици, ама всички чалгари май ви втръсна яко от чалга и простотии. Пуснете си новата песен на новия вожд: "изкушението на един ***" и куфейте, докато още мърдате, че фераритата и кинтите свършиха, следва пустош и глад след "изчегъртването". Нещо за създаване да си чул, щото аз не. Твоят вожд дойде и доведе ада след себе си, чукай си го

29

Анонимен

преди 4 месеца

Всъщност тези двамата казват, че хаоса е тотален благодарение на "мъдростта" на Чорапа и марионетките му...