Снимка: Pixabay

България е в предприсъединителен период за приемане в Европейската космическа агенция, който продължава 5 години, каза за БНР Георги Желев, директор на Института за космически изследвания на БАН.

Още по темата

"В сегашните времена всичко е възможно, необходимо е политическа воля и финансови средства, но ако искаме като членове на Европейския съюз да използваме възможностите на Европейската космическа агенция за обучение на астронавти, е необходимо ние да станем първо пълноправни членове на тази агенция и след това български граждани могат да кандидатстват за работа в агенцията", коментира той относно предложението на лидера на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов да изпрати български астронавти в космоса, заедно с астронавт от Северна Македония.

"В зависимост от политиката и доказаните компетенции от страна на България, той може да се удължи с още 5 години и съответно да се предложи влизане и ставане на пълноправни членове", допълни в предаването "Преди всички" проф. Желев.

Според него би трябвало да се направи разграничение между изпращането на астронавти за научни изследвания и полет до космоса с цел туризъм.

"Астронавти също можем да пратим, но това изисква не само физическа подготовка, но и научна програма, научни
задачи, които те трябва да изпълнят", обясни той.

Европейската космическа агенция досега е одобрила 36 проекта, от тях 13 са спечелени от Института за космически изследвания на БАН.

 

Коментари Напиши коментар

15

Кико

преди 9 месеца

Налудничави идеи на едни ***!На Славчо, едва ли Черепов му е дал тази идея! Задачата му е да направи правителство,да може да се върне,! за да вземе и това което не го е взел в бързината

14

Обективен

преди 9 месеца

В телевизия 7/8 тече кастинг за астронавти. Един мъж и една жена . Има изтекла информация,че една тенцьорка от балет "Магаданс" ще е астронавката.

13

Dinosaurus

преди 9 месеца

Всичката (работа) Мара втасала