Какво показаха избирателите с вота си и кое предпочитат българите - да гласуват или да плажуват?
 
"Избирателите бяха категорични, казвайки, че политическият ни елит не е достатъчен, за да реши проблемите им и да привлече подкрепата им", посочи психологът Пламен Димитров в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
"Хората системно говорят за това колко слаб е бил диалогът между обществото и кандидатите за политически позиции", отбеляза той.
 
"Усещането е, че искаме да гласуваме за реални политики, които ни се представят систематично, организирано и решават проблемите, борят кризата, в която сме. А не да се лансират партийни имена", посочи още психологът.
 
Димитров коментира още, че имаме 3/5 от електоралното тяло, което не се е появило на сцената на изборите, 1/5 от реално гласувалите оказват подкрепа на статуквото, а 1/5 искат промяна и подкрепят тези, които изразяват тази нагласа.
 
"Напредък няма. Ние сме в дълбока криза на политическо представителство и неговата легитимност", категоричен е той.
 
"Сега сме ударили дъното. Ниската избирателна активност е най-важният показател", добави още психологът и уточни, че 20% от таблиците на социолозите значат почти 9% реална обществена подкрепа.
 
Димитров сподели, че една огромна част от негласувалите са хора, които не участват в изборите, защото не виждат представителство.
 
"На тези хора са им важни политиките. Няма вслушвания в обществените нагласи. Това е изкуственост, неавтентичност на политическата класа", каза още той и подчерта, че когато политиците искат да изградят връзка, трябва да отидат при избирателя и да се срещнат с него.
 
"Нужен ни е парламентаризмът, който беше унищожен. Той трябва да се възстанови", посочи още психологът.
 
"Негласуващите българи ни казват - искаме да видим някой, който е силен в държавна политика, насочена към общественото развитие и обществения интерес, а не корпоративни играчи, лобисти", категоричен е Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase