Снимка: архив, БГНЕС

Не очаквам 2024 година България да стане член на еврозоната - това каза пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, бивш министър на социалната политика и бивш вицепремиер.

„Тази година, общо взето, си я измислихме ние,“ посочи той.

Добре е да се готвим за участие в еврозоната, но не да влезем с политически натиск или политическа уговорка, коментира Калфин.

Още по темата

„Да бъдем готови, означава българската икономика да се доближи до европейските по доходи и производителност,“ уточни той.

Има план и стратегия, но в тях не се говори какво правим и какво променяме в икономиката и политиката на доходите, за да се доближим, изтъкна Ивайло Калфин.

„Ако влизаме в еврото, за да забравим за лева, това не е добра идея. Ако влизаме, за да дадем повече възможности за икономиката си , това е нещо, което си заслужава,“ каза Калфин.

Т.нар. чакалня за еврозоната ERM II не е място за чакане, а за много активна работа, напомни той.

„Имаме достатъчно време вместо да се вторачваме в срокове, да помислим как може икономиката ни да тръгне нагоре. Като кажем – България е бедна, виждаме колко много средства могат да се пилеят през бюджета, вместо да отидат където трябва. Има много какво да се направи, за да се подобри средата и доходите на българите,“ каза Калфин.

Не трябва да имаме свръхочаквания за влизане в Шенген, смята още той. Според него не трябва да си превеждаме призива на Европейския парламент като скорошно решаване на проблема, който е по-дълбок – да сме сигурна държава не означава само добра дипломация, а работещи институции.

„Той е в интерес на България, не е да влезем, за да си закачим някоя значка в Шенген,“ каза Калфин.

Пенсионната система трябва да се върне обратно към логиката си, подчерта Ивайло Калфин.

„Логиката е, че пенсионното осигуряване е вид спестяване. Това не са пари, които се дават като данъците на държавата и тя ги харчи за други неща. Човек, докато работи, се осигурява, и след като спре вече да работи, когато е възрастен и няма възможност да получава доходи от труд, това негово спестяване му се връща обратно,“ обясни той.

Като всяко спестяване пенсията би трябвало да зависи от това колко пари сме спестили, върху каква сума сме се осигурявали и колко дълго сме го правили, уточни Калфин.

През последните години близо половината от пенсионерите получават една и съща пенсия независимо от стажа и осигуровките и тя е под линията на бедността, подчерта бившият социален министър.

Според Ивайло Калфин антикризисните 50 лева, които се дават като добавка към пенсиите, допълнително са объркали пенсионната система, защото е трябвало да бъдат давани като социални помощи.

Целта на пенсионното осигуряване не е да се дават някакви пари, независимо дали с тях може да се преживее или не, а да се следи т.нар. заместващ доход – колко от дохода, докато работим, ни остава след пенсиониране, подчерта Калфин. По думите му в момента е под 40%, а целта е да стигне 60-70%, „така че да може да си позволи в пенсия ако не живот в охолство, поне не в мизерия“.

Според Калфин действия, каквито се предприемат от 2018 година насам, лишават пенсионната система от абсолютно всякаква логика.

„За мен е важно да се приеме методът, по който пенсиите да се увеличават. Който да бъде постоянен и колкото пари има в бюджета да се отделят, да отиват по този метод, за да бъдат справедливи пенсиите. А хората с ниски пенсии трябва да получават допълнително подпомагане по линия на социалната система,“ каза Калфин.

 

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 6 месеца

Поредния предизборен кьорфишек на хунтата на зеления чорап

39

Не винаги

преди 6 месеца

Целта на пенсионното осигуряване не е да се дават някакви пари, независимо дали с тях може да се преживее или не, а да се следи т.нар. заместващ доход колко от дохода, докато работим, ни остава след пенсиониране, подчерта Калфин. В Англия например държавната пенсия е една за всички, в размер около 70% от МРЗ, независимо какви вноски си плащал. По-голяма държавна пенсия имаш само ако работиш след навършване на годините за пенсия. Или действаш с частни или фирмени фондове. Но те пък фалирват.

38

До Родолюбец

преди 6 месеца

Братле, докато левът е закачен за еврото, българия и българите търпят всички негативи от това, но не могат да се възползват от стимулите на ЕЦБ. Да не говорим че обмяната на евро-лев е пълен абсурд и финансово перпетум-мобиле. Банките и чейнджовете правят кинти от безрискова търговия, а всеки един българин губи пари от това.