Снимка: БГНЕС

Правителството одобри 548 656 лева за компенсации за общо 440 деца, които не са приети в държавни и общински детски градини поради липса на свободни места.

Проблемът на практика съществува само в столицата, тъй като само две от тези деца живеят извън София, съобщиха от правителствената пресслужба.

Изплащането за настоящата учебна година ще се извършва на два етапа. За периода от 1 януари до 31 май т.г. едно дете от община Варна ще получи 733 лева, а едно от община Пловдив - 417 лева. Останалите 547 506 лева ще бъдат преведени на Столична община за 438 деца. Второто плащане ще бъде за периода от 1 юни до 14 септември.

Средствата се предоставят на родителите за извършени разходи за отглеждане и обучение на децата им. Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места.

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 6 месеца

440 деца от 10 000? Моля?!?

17

ogog

преди 6 месеца

А тез под 3 години, ша ве за..ба и миндилите. Като ми събирате данъците не ме питате дали искам или не искам дали мога или не мога. Ама като си давам детето на ясла - не взимаме набор 2020, да ви вземат в анадолските професионалисти. Е..ти и системата.

16

До 13

преди 6 месеца

Те платените избиратели на ГЕРБ от маалите това правят - цял живот не работят, но раждат много деца и живеят на наш гръб.