Хората с необратими увреждания вече няма да се налага да ходят на ТЕЛК комисия на всеки 3 месеца и ще получават пожизнена пенсия. Това гласят промените в Наредбата за медицинска експертиза, предложени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. 
 
"Това е нещо, което е проблем повече от 10 години. Представете си как един пациент с ампутиран крак се явява на комисия на всеки 3 месеца. Това един бюрократичен процес, правят се купища изследвания за сметка на касата. Това е огромна тежест за инвалидите, но ето, че за няколко дни може да се реши, това е една много добра стъпка. Не смятам, че е някакъв лобизъм. Това е свръхадминистрация, държавата беше стоварила туловището си върху здравната система", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Николай Болтаджиев. 
 
Пожизнените ТЕЛК-решения ще се получават за над 100 заболявания. 
 
"Те са дефинирани в над 100 заболявания - ампутации, генетични заболявания, такива, които не могат да се излекуват и това беше недоразумение - явяването им", каза още д-р Болтаджиев. 
 
Той обясни, че именно новите промени ще помогнат да се избегнат корупция и загуби в НОИ.
 
"Тук точно ще се избегне корупция. Това, че няма да се явяват на ТЕЛК, ще прекрати корупцията, тя е там, когато хората са принудени да извършват нещо административно", подчерта той. 
 
Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването очерта и профила на новия здравен министър. 
 
"Това е политическа длъжност. Там трябва да има визия за здравеопазването, в случая виждаме, че д-р Кацаров има, но няма инструмент да направи нещо по-съществено от това да реформира", обясни той. 
 
Той коментира и новото мобилно приложение на НЗОК.
 
"Много добра стъпка напред. С това приложение се упълномощава пациентът, той да бъде част от контрола, защото без него контролът е немислим.  Не виждам логика в това да източваш касата и да фалшифицираш нещо, тези средства са публични и те са на всички нас. Проблемът е в цялата система. Болниците бяха принудени да правят свръххоспитализации, това е вследствие на оскъпяване на системата. Бяха въведени едни стандарти, едни лимити бяха наложени", отбеляза д-р Болтаджиев. 
 
Според него съсловието няма нищо против да получава повече пари, за по-малко работа.
 
"Недоволни ще бъдат лобистите и лекарите, които са некадърни, защото ще трябва да работят и да имат пациенти, за да получават повече", категоричен бе той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase