Снимка: БГНЕС

Година след въвеждането на еврото цените в магазините ще бъдат в левове и в евро. Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев. За въвеждане на еврото у нас е заложен индикативен срок - януари 2024 г.

"Ако прах за пране е струвал 5 лева, той пак ще струва толкова, но в евро. Това ще бъде отразено в тези две цени“, поясни Василев.

Министърът каза, че пет месеца преди тази дата цените също ще бъдат в двете валути, за да се избегне изкуственото им завишаване.

Двете валути ще са в паралелно обращение един месец, а шест месеца обмяната на лев в евро ще бъде безплатна.

Още по темата
"Двойно обръщение в търговските вериги е един месец и причината за това е, че ако го направим за шест месеца, ще трябва да се води двойно счетоводство от абсолютно всички, като се започне от баничарниците и т.н., което ще бъде лудница и за НАП и за баничарниците", обясни министърът.

Той коментира и въпроса за повишаването на корпоративния данък. По думите му може да бъде приета 15-процентова ставка за мултинационалните компании, но тя няма да се отнася за българските фирми.

Инициативата на Г-7 се отнася за чужди компании с оборот над 750 млн. евро, при които поне 25% от дейността им е у нас. В момента това се отнася за по-малко от десет компании, обясни Василев. Текстовете ще влязат в сила най-рано след няколко години, когато има становища и директиви на Европейската комисия.

По думите му няма български компании, които да попадат в този обхват.

Това са пълни глупости, целенасочени лъжи, каза той за твърдението, че данък печалба ще бъде вдигнат многократно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase