Снимка: БГНЕС
"При среща с мечка най-важно е да запазим самообладание и да не бягаме. Мечката е хищник, въпреки че диетата й включва растителна храна, и едно бягане или движение би я провокирало да преследва бягащия обект. Затова запазете спокойствие, бъдете с лице към нея, но не я гледайте право в очите, и бавно, бавно отстъпете назад. Ако пък е на място, където тя не може да премине по – нататък, осигурете й място, където тя спокойно да се оттегли и да се почувства сигурна". 
 
Това каза пред БГНЕС експертът по фауна в Природен парк "Витоша" Никола Дойкин по повод инцидентът край парка за танцуващи мечки в Белица, където жена беше ранена от мечка.
 
"Най-важното е да направим така, че да не се срещаме с мечка или други диви животни, които биха могли да бъдат опасни за нас, като преди това трябва да известим за нашето присъствие в гората. За целта е нужно да вдигаме малко шум – един нормален разговор е напълно достатъчен, за да бъдете чути от дивите животни и те да се оттеглят", съветва експертът.
 
И добавя, че Витоша е едно от местообитанията, където се срещат мечките. Заради пренаселеността на северната й част, кафявата мечка се среща най-често в южните части на планината.
Още по темата
 
"Някои от туристическите пътеки в планината минават през местообитания на мечки и съответно е имало такива срещи, при които двете страни са поизплашени и след кратко съзерцаване всеки си поема по своя път и досега не се е стигало до инцидент", коментира той и добави, че животните избягват срещите с човека, защото повечето от тях не завършват добре за тях и тези срещи са по-скоро случайни.
 
Дойкин обяснява, че зрението на мечките е слабо развито заради местообитанието им, но за сметка на това те имат силно развито обоняние и слух.
 
"Човекът не се възприема от мечката като храна, а само за източник, около който може да бъде набавена храна", подчертава експертът и призова къмпингуващите на места, където има диви животни да не хвърлят отпадъци и хранителни такива около лагера, защото това може да привлече всякакви диви животни, не само мечки.
 
Никола Дойкин коментира и инцидента, при който жена беше ранена от мечка край парка за танцуващи мечки в Белица. По думите му в тази ситуация няма правилно или грешно поведение и добавя, че една възрастна женска мечка може да достигне между 130 и 150 кг.
 
"Предните й лапи са изключително мощни. С тях копае бърлоги, отбранява се и има доста големи нокти, които служат за намиране на храна и маркиране на дървета", обяснява експертът.
 
По отношение на искането на кмета мечката да бъде отстреляна той каза, че в момента тече разписаната по закон процедура и ще се прецени дали да бъде удовлетворено искането на кмета или да се остави мечката да се оттегли. От думите на Дойкин става ясно, че в годините назад е било издавано разрешение за отстрел на мечки, но не може да предположи как ще се действа в този случай.
 
Независимо от решението обаче данните на Изпълнителната агенция по околна среда и води показва, че популацията на мечките у нас е намаляваща.
 
"Генофондът на мечките е доста добър, така че ако положим достатъчно грижи може да запазим стабилна популация и занапред да им се радваме", заяви той.
 
А иначе планината Витоша е дом на много други животни, сред които се срещат вълци, сърни, елени, язовци, лисици, диви прасета, дива коза, която след много усилия отново се завърна в планината, лалугер – европейски застрашен вид гризач, скален орел, орел змияр, риба главоч и мн.др.

Коментари Напиши коментар

33

Ристу

преди 1 година

По-спокойно щеше да е да няма мечки в горите. Мисля, че трябва да се намали бройката им в България. Които иска да гледа мечки, да ходи в цирка или в зоологическата градина. Има и хубави документални филми за мечките в Северна Америка. Казвах ви, че не е далеч времето, когато ще четем новина тук - "Мечка рани/уби човек". Скоро и във Витоша.

32

Хижар

преди 1 година

Студенти, слушайте внимателно. Ако срещнете мечка почвате да се мажете с пресни ла, абе ***

31

Планинар

преди 1 година

Ако ходите през диви места, където има вероятност да срещнете мечка, носете си ЗВЪНЧЕ, вързано някъде за раницата. Мечката ще ви чуе и няма да се уплаши, когато се появите внезапно около нея. Малките мечета са много любопитни и могат да ви приближат. В никакъв случай не ги приближавайте и вие, а вдигнете малко шум (но не прекалено!) и се оттегляйте в посока, обратно от малкото мече. Ако майката лещи, че застрашавате малкото й (ако тръгнете да го снимате) това ще са последните минути от живота ви