Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В рамките само на един месец е имало близо 4 млн. хакерски атаки срещу българска община. Това каза Мирослав Стефанов, експерт киберсигурност в Държавна агенция „Електронно управление" (ДАЕУ) в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите му - ако говорехме за период преди кризата, може би щяхме да говорим за около 50-60 хил. на брой атаки. След пандемията обаче виждаме този резултат.

И в двете български общини, за които говори Стефанов, най-много хакерски атаки идват от Ирландия. По думите му обаче, когато се направи по-задълбочено проучване се вижда, че всъщност източникът е Санкт Петербург. От друга страна почти 700 хил. oт атаките са с местни IP-та.

В сравнение с миналата година кибератаките срещу ключови инфраструктури и корпоративни бази данни в световен мащаб са се увеличили двойно. Повечето злонамерени акции са обвързани с политически мотиви, обясни Стефанов.

"Основната причина за атаките са парите. Където има пари, там са и хакерите, а най-печелившите атаки се оказват ransomwere.“, обясни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него е по-добре да се инвестира в обучение на служителите, отколкото да се забрани със закон плащането на подкупи, тъй като 80% от атаките са с помощ отвътре. Мирослав Стефанов е на мнението, че комуникацията между държавата и частния сектор е изключително важна.

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase