Снимка: БГНЕС

От 1 юли в България ще се влиза по нов начин. Държавите ще бъдат разделени на няколко зони - червена, оранжева и зелена, обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който посети ГКПП Калотина, ден преди проверката на ваксинационните сертификати да започне да се прави и с четец.

Кацаров обясни, че решение в коя зона ще попадат страните ще се взема на базата на броя на заболелите и процент на положителните тестове.

Още по темата
"Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично, така че хората да имат предвидимост, да не е както беше досега - министърът издава една заповед и казва от утре тези страни така, пък другите така", заяви той, цитиран от БГНЕС.

Според Кацаров по този начин няма да има хаос, хората, които идват в България ще могат предварително да се информирани за условията за влизане в страната и най-важното – няма да бъдат изненадвани от издадена нова заповед в последния момент.

"Хората, които са в зелена зона влизат с най-облекчения режим, в оранжевата зона са с малко по-строг режим, като дори да имаш сертификат, на част от хората, на случаен принцип, ще се правят допълнителни тестове. А тези, които са в червената зона, няма да бъдат допускани в страната", обясни здравният министър.

По отношение на проверката на ваксинационните сертификати с четец, здравният министър каза, че това се прави с цел да се облекчи работата на граничните служители и се цели елиминирането на образуване на опашки.

От думите му стана ясно още, че работата на здравния контрол на ГКПП-та ще бъде подпомогнат от доброволци, на които обаче трудът им ще бъде заплатена. "Засега са 167 души, за всички ГКП-та, за тези два месеца. Ако не са достатъчни, ще се осигурят още бройки", каза министърът и уточни, че няма да се изисква хората да са с висше образование.

Д-р Кацаров обяви също така, че работещите на първа линия утре ще си получат допълнителните пари. Той коментира, че не очаква такива забавяния в бъдеще, но обяви, че надзорният съвет на здравната каса е приел нова методика за заплащане на първа линия, която е одобрена с БЛС и БЗС.

От думите му стана ясно още, че хората с необратими заболявания ще получават пожизнен ТЕЛК, като се запазва възможността, при желание от тяхна страна, да могат да се преосвидетелстват.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 3 месеца

До x (21)................токущо тИ доказа колко си *** !!Нещо като Божинката на квадрат.

24

Анонимен

преди 3 месеца

начи според "зоните" които се въвеждат Индия са зелена зона и могат да прииждат на тумби в Бугарско.Там имат по 40-50К на ден новозаразени на 1.4 милиарда население идва точно колкото Бг - 3 на 100'000.Ами канете ги бе другати, ПОКАНЕТЕ индийци, индианци и там каквато друга Зган има по света. Ето и рашки на тумби заприиждат вече така че всичко е точно.

23

Анонимен

преди 3 месеца

Еее вече прекаляват с глупостите!