Снимка: БГНЕС

Служебният министър на икономиката Кирил Петков внася днес в съда директен иск за вреди срещу ръководството на Българската банка за развитие.

Още по темата
"Защото не може двама човека, които са направили, според мен вече вреди към обществото с това, че са концентрирали толкова много средства, които са им дадени от държавата да отидат в едни 8 компании, не могат те сега да спрат възстановяването на следващите 10 000 компании например през нашата програма за възстановяване", обясни министърът.

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова също посочи съдебните решения, които спират и смяната на ръководството на държавното дружество "Автомагистрали".

"Каква е тази практика?! Какви са тези закони?! Какви са тези събития, които се случват?! Защото това не е частно акционерно дружество. 100% собственост на регионалното министерство, държавна собственост и министърът не може да смени своя изпълнителен директор", каза Комитова. Тя каза и че единствената опция е той сам да се откаже.

Финансовият министър Асен Василев пък даде пример с АДФИ. Директорът й е в болнични почти два месеца, малко след встъпване в длъжност на служебното правителство.

"Има подписана заповед за неговото уволнение, не може да я връчим, защото се лекува на домашно лечение не у дома си, отказва да каже къде се лекува и не можем да се свържем с него. Това за мен е пълен нонсенс", коментира Василев.

"Докато не е уволнен, продължава да има достъп до всички разработки на АДФИ, в това число текущите проверки, доколкото разбрах даже се е появил в агенцията, въпреки че е в болнични, за да си събере нещата, и това в нашия правен ред е напълно нормално", каза финансовият министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase