Министърът на енергетиката Андрей Живков съобщи за възможно поскъпване на тока за бита с 3%. Гръмна ли ценова бомба в енергетиката?

"За никого не е тайна, че през последните години цената на електрическата енергия беше потискана и това е една от причините, поради които българският битов потребител не желае да излезе на отворения пазар, защото очаква разходите му да се увеличат - което е наистина така", заяви деканът на Електротехническия факултет в Техническия университет проф. Валентин Колев в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни как се образува цената на битовия ток:

Има цена за електрическа енергия, след това има цена за мрежови услуги. Пренос и достъп до електропреносната мрежа, пренос и достъп до електроразпределителната мрежа. Накрая - ДДС.

Като една от основните причини за поскъпването на тока бе посочена въведената квота в ТЕЦ "Марица-изток 2" за производство на електроенергия в размер на 1 млн. мегаватчаса (MWh). Според декана на Електротехническия факултет в ТУ, именно увеличаващите се разходи за въглероден диоксид (CO₂) са директно причинили поскъпването.

"При над 50 евро на тон CO₂ за производството на MWh се отделя 3,3 т CO₂. Само квотата за 1 MWh е близо 130 лв., горивната компонента е 30 лв., условно останалите разходи са още 30 лв. и отиваме на цена 200 лв. И това е само енергията", изтъкна проф. Колев пред Bulgaria ON AIR.

Преминаването към природен газ пък е краткосрочно решение, тъй като и при него се отделя немалко количество CO₂, стана ясно от думите му. Съществува теоретичен вариант за подминаване на квотите за въглеродни емисии, но е твърде скъп.

"Вариантът е улавяне на CO₂, транспортиране и съхранение. И Щатите имат такива инсталации, но за 100 мегавата. Това при нас е нищо, енергия за един блок. Това са много скъпи инсталации, милиарди, няма кой да ги даде", категоричен бе специалистът.

На въпрос дали е възможно реакторите от АЕЦ "Белене" да бъдат използвани в АЕЦ "Козлодуй", проф. Колев посочи: "На теория е възможно, но на практика има много технически въпроси".

"От гледна точка на енергийната система, след затварянето на 1-ви до 4-ти блок, не виждам проблем да бъдат инсталирани тези реактори в района на Козлодуй", смята гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase