Снимка: Bulgaria ON AIR

180 младежи от 5 страни се състезаваха в Осмия международен литературен конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" на Центъра за еврейско-българско сътрудничество (ЦЕБС) - "Алеф". Темата на тазгодишното издание бе: "Ще ви разкажа за своя спасител".

"Събитието се превърна в един своеобразен празник на човечността, хуманността; на почитане на подвига на българския народ по отношение на спасяване на своите евреи по времето на Холокоста; на младостта и на приятелството", заяви председателят на Център "Алеф" Алберта Алкалай в "България сутрин".

За първа година конкурсът е международен, а заедно с българските младежи взеха участие и представители от Словакия, Полша, Израел и Германия.

"Конкурсът вървеше много добре 7 години поред и географията му се разрастваше. Над 3000 български младежи са участвали досега, но все повече осъзнавах, че историята за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война остава недотам известна в европейски и световен мащаб", посочи основателят на литературния курс пред Bulgaria ON AIR.

От ЦЕБС "Алеф" са правили редица опити темата да излезе извън "Балканската рамка", като инициативата на Българската православна църква да бъде връчена Нобелова награда за мир.

"Преди години многократно сме писали писма до Стивън Спилбърг - големият творец, който направи "Списъкът на Шиндлер", защото смятаме, че чрез изкуството историята най-бързо влиза в човешкото съзнание и душата", сподели Алкалай.

След всички тези опити в "Алеф" решават, че най-добрият начин да се популяризира историята за спасяването на българските евреи е чрез младите хора.

"Удивително е, защото много хора казват, че днес младите хора са анимирани, че живеят само в компютрите си и в свой собствен свят. Всички тези 180 разказа, които получих тази година, проявяват изключителна емпатия, съчувствие, проявили са откривателски нюх - търсели са нови герои, нови истории", изтъкна председателят на "Алеф".

По много еднакъв начин звучат разказите и на българските деца, и на тези деца, които участват от чужбина. "Именно този човешки стремеж към доброта, да няма геноциди, е толкова общ и изконно човешки", категорична е Алберта Алкалай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase