Снимка: Dnes.bg, архив

Според КНСБ икономиката излиза от кризата и в следващите години се очаква да има растеж на БВП с около 5%.

"Освен това използването на европейските пари, които трябва да дойдат по Националния план за възстановяване и развитие, както и средствата от многогодишната финансова рамка. Един огромен ресурс, който, ако бъде вложен правилно в икономиката, ще доведе до ръст на доходите“, коментира пред БНР Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Още по темата
Според него трябва да има такова увеличение, което да дойде от преструктурирането на заетостта и включването на все по-голяма част от работната сила във високопроизводителни фирми, които произвеждат висока добавена стойност.

"Затова нашите предвиждания са за около 12,5% нарастване на средната работна заплата през следващите 5 години. И изпреварващ ръст на минималната работна заплата. В момента текат дискусиите за адекватни минимални работни заплати в ЕС, в които един от реперите е минимум 50% съотношение на минималната работна заплата към средната работна заплата“, каза той.

Томев смята, че за следващите 5 години това е достижим процент.

"Нарастването със 17,5% на минималната работна заплата ще доведе до това съотношение – 50% вследствие, на което и сравнително по-ниските разходи за издръжка на живота ще доведат до това, че постепенно заплатата за издръжка ще бъде доминираща след 2-3 години, след 2023 г. ще има значителен ефект, който ще доведе до покачване на реалните доходи в домакинствата", каза той.

По думите му България е на първо място по отношение на неравенствата - не само материални, но и доходни неравенства и социално-икономически статус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase