Снимка: БГНЕС

Кризата не е толкова остра, към момента не се налага теглене на кредит. Това заяви пред бТВ служебният министър на финансите Асен Василев.

"2013 г. влязох като служебен министър в тежка кризисна ситуация в енергетиката. Трябваше бързо с помощта на Световна и Европейска банка и да се намери решение на тежки проблеми. Сега ситуацията не е толкова сложна, въпреки COVID кризата, не е толкова остра кризата. Колегите в МФ помагат да се намери решение. Виждаме какво става в „Автомагистрали”, НАП, ББР, това създава неустойчивост на системата и трудно може да се отдели здравото от болното и да започне надграждане в позитивна посока", обясни министърът.

Попитан има ли повишена събираемост на НАП, министърът отговори, че НАП всяка година си правят план на седмична база на събираемостта. Ние заварихме събираемост малко над плана. В момент виждаме събираемост, която изпреварва значително плана, заяви Василев. Очакваме събираемост около 1 млрд – 1,5 млрд. лева, добави той, пише БГНЕС.

По темата за новия шеф на НАП и обвиненията, че е продал фирмата си през 2016 година, знаейки, че срещу нея тече данъчна ревизия, Василев отговори: "Господин Спецов си върши добре работата. Продал е фирмата си, но в това няма проблем, към този момент фирмата не е имала никакви задължения към НАП. Тя не е била с ревизионен акт, който да казва, че дължи пари. До момента виждам подобрена събираемост в НАП и без да е използвана за бухалка, знаете, че НАП е била използвана за бухалка, знаете и случая с „Хиполенд”, обясни Василев. В момента бизнесите, които си плащат данъците, няма от какво да се страхуват".

По темата за списъка „Магнитски”, Василев каза, че най-страшното е било 64-те фирми, включени в списъка „Магнитски”, защото това е можело да зарази цялата икономика. „И тогава нямаме парламент, който да предприеме действия, който да предпази икономиката, и правителството взе решение тогава с много тесен прочит и на база на него ограничи списъка от фирми и лица и каза на държавните дружества: не работете с тези лица, за да не се заразите. Само една фирма е извадена до момента, защото има фактическа грешка в Търговския регистър. Проверява се случаят с Ирена Кръстева, трудно би могло да се каже, че майката и синът, които са имали страшно много фирми заедно, не са свързани лица, добави Василев.

Към момента не се налага теглене на кредит, защото имаме подобрена събираемост и стоим добре фискално. Бъдещият парламент трябва да се произнесе по плановете, каза още Василев.

Коментари Напиши коментар

91

ТИЯ ЩЕ СМЕНЯТ ГЕРБ

преди 4 седмици

САМО ПРЕДИ МЕСЕЦ ОБЯВИХА, ЧЕ БГ ИКОНОМИКА И ФИНАНСИ СА СЪСИПАНИ ОТ НЕКАДЪРНИЦИТЕ ГЕРБ- А ТО Я ВИЖ- КОЙ С 19 ИМОТА ЗА МИЛИОНИ И СМЕТКИ ПО 650 000 ЛВ/НЕДЕКЛАРИРАНИ/, КОЙ С ФИРМА В ОФИС ПРОДЪНЕН БОРДЕЙ И ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА НАД 1 000 000 ЛВ, КОЙ ОСНОВАТЕЛ НА ПАРТИЯ НА Б А Н Д И Т С 19 ОБВИНЕНИЯ, НО ШЕФ НА КАБИНЕТ НА ВМР И ПОЛОВИНАТА С НАЛУДЕН ПОГЛЕД И СТРАНЕН СМЯХ- ДА СА ВИДИТЕ ОТ СТРАНИ КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ, АМА МНОГО.

90

Анонимен

преди 4 седмици

Провал за кабинета на Радев! Туроператорите поискаха оставките на министър Стела Балтова и зам.-министрите й

89

Анонимен

преди 4 седмици

До СъветАми те се оказаха не 10 милиарда, а 5 милиарда. Останалото са лихви, защото са несъбираеми повече от 10години. В тях са и тези от ревизията на фирмата на Спецов. Кой нормален човек ще купи фирма по време на ревизия? Тези хептен ни взеха за балъци. А иначе същите не спряха да задават въпроси за безработния гръцки собственик на ски зоната в Банско! Шизофрения в действие. Суджуците и калинките като бял кахър ще ни сторят след управлението на тези. И Диков най-накрая го разбра.