Снимка: АПИ

Софийският градски съд е спрял производството по вписването на ново ръководство на държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД, съобщава БГНЕС.

Това е станало след иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите - Александър Филев и Иван Коларов.

Още по темата

Основният аргумент за решението е, че служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която като принципал на "Автомагистрали" иска да смени ръководството, не е провела конкурс за постовете.

Освен това съдът отбелязва, че по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както тя предлага и както е сегашното положение.

Съдът постановява, че вписването на новото ръководство и заличаването на старото може да стане, след като се реши по същество спорът между страните.

Комитова поиска да смени ръководството на "Автомагистрали", след като проверка откри, че държавната фирма е платила авансово над 180 млн. лева на външни фирми за проекти за обезопасяване на свлачища и срутища, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено.

Заради тези договори Комитова смени цялото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура".

Комитова неведнъж съобщи, че иска да се раздели със старото ръководство на "Автомагистрали" цивилизовано. Директорът на компанията Стоян Беличев пък уточни, че е готов да предаде поста, стига смяната да стане по всички изисквания на закона, припомня агенцията.

 

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 1 година

Уволнение, а до провеждането на конкурс, ако е необходим, се назначава временно ръководство. Едното няма връзка с другото, но пусти съдии на мутрите ...

23

дядо Йоцо

преди 1 година

ЦАРЯТ ДАВА,ПАДАРЯ НЕ ДАВА !

22

промяната

преди 1 година

новото правителство на тъ. пи. .те и дър. .тите. на власт без избори и демокрация.