Вече над 10 години у нас успешно се лекува сколиоза в детска възраст. Как да разберем, че детето ни страда от сколиоза и в кои случаи се налага хирургична намеса?
 
"Сколиозата е позната в обществото като гръбначно изкривяване. Тя е изкривяване на гръбначния стълб във фронтална равнина. Най-сигурният начин е да наблюдаваме внимателно позицията на тялото на детето. И до ден днешен в практиката ми идват деца с вече 30 градуса сколиоза, изключително деформирани, и родителите казват: Видяхме го преди 10 дни", коментира пред Bulgaria ON AIR доц. д-р Васил Яблански - началник на Клиниката по ортопедия и травматология в "Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда".
 
Той обясни, че деформациите се развиват най-често в предпубертетна възраст. Тогава децата започва да стават по-срамежливи, да се прикриват и е възможно да не забележим подобно изкривяване. Изкривяванията се развиват около 10-годишна възраст и нагоре, отбеляза доц. д-р Яблански.
 
"Няма проучвания, които да казват, че неправилната стойка може да предизвика сколиоза. Неправилната стойка може да предизвика ред други неща, но повечето от тях са от групата на позиционните деформации. Не може да свържем сколиозата с неправилната стойка. Понякога сколиоза развиват деца, които са много активни физически. Повечето от децата, които развиват сколиоза, са много гъвкави", обясни лекарят.
 
Доц. д-р Яблански споделя мнението, че носенето на тежки раници създава предпоставка за изкривяване на гръбначния стълб.
 
"До 20 градуса сколиоза препоръчваме специализирана гимнастика и спортове като плуване. Между 20 и 40 градуса - препоръчваме към това да бъде добавен и корсет, който трябва да се носи непрекъснато и е малко или много мъчителен за децата. Ако заболяването прогресира над 40 градуса, категорично съветваме за оперативна намеса. Тежка е операцията. Използваме специални импланти, за да захванем гръбначния стълб. Годишно правим над 35-40 операции", каза още той пред Bulgaria ON AIR.
 
Денят за загриженост за сколиоза е 26 юни - провеждат се информационни кампании, изнасят се лекции, организират се и безплатни прегледи за деца, чиито родители са загрижени за стойката им.
 
"Има огромен интерес, стават с предварително записване. Отделили сме доста време, нямаме нищо против. Точно това е целта ни - да стимулираме родителите за такъв тип деформации. Ние сме основният център, който лекува деца със сколиоза", посочи доц. д-р Яблански.
 

Коментари Напиши коментар