Снимка: БГНЕС

Майор Терзиев падна с МиГ-29 край Шабла на 9 юни по време на военно учение. Той почина, а черната кутия на самолета все още се издирва.

Съпругата на загиналия пилот Димитрина Попова смята, че мишената, която е трябвало да поразие пусната на по-ниска височина отколкото трябва.

Информацията, която тя е разбрала през последните 10 дни, е от негови колеги и приятели.

"Във въпросната нощ трябваше да се извършват нощни стрелби. Към 02:00– 03:00 часа трябваше да се прибере. Аз станах рано - към 05:00, и видях, че го няма. Малко се ядосах, че един SMS не е изпратил", разказва Димитрина Попова пред Нова тв.

"Наш общ приятел ми изпрати съобщение: „Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се?” Шофирайки изтръпнах. Защото отговорът ми е – не, не се прибра, но защо някой пита толкова рано сутринта точно за Вальо", спомня си тя.

"Още при самото пускане мишената е спусната под 5000 метра - даже по-ниско. Информацията отначало е изтекла от "Граф Игнатиево". В шока и ужаса. Ние имаме 200 пилоти. Нямаме хиляди. Мишената е пусната под всякакви условия за безопасност. Тук е малшансът, че се е оказала дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо.

Още по темата
Той е бил принуден да завиши скоростта. Според мен е снишен много ниско, гонейки целта. Тук виждам грешка на ръководен пост, че някой виждайки какво е станало с целта, не е отложил стрелбата", категорична е Димитрина Попова.

По думите й майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена. "Излизам от атака", казал той и след това според ген. Русев е изчезнал от радара.

"За да изчезнеш веднага, моето обяснение е, че веднага след това си се разбил", посочва тя.

Димитрина не изключва възможността за пилотска грешка. Но в последните секунди на последния полет на майор Терзиев.  

"Този полет е воден от някой ръководител полети. Докарали са го за мен до такъв изход. И са разчитали накрая, че за 5 секунди ще се справи и ще обърне самолета. Не е взимал сам решенията. През цялото време поддържа връзка, но не казват с кого. Завършекът на задачата може и да е пилотска грешка. Но защо казват "Полетът протичаше нормално"? Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, кога излетя, къде? Това е учение - не е тайна. Когато всичко е било изправно и някой те е ръководил. И виждайки, че има нарушение на безопасността, а той те води натам... за мен това е, даже не предумишлено, а умишлено убийство", категорична е жената на загиналия пилот.
 

Коментари Напиши коментар

81

Циников

преди 1 година

Хайде стига се го ровили този случай. Загинал е пилот, стават такива случаи. Да не се е хващал на тази работа. Като всяка друга българска работа става въпрос за слаба квалификация и некадърност. Никога няма да може да бъде пилот в Америка където са само асове. Треторазряден пилот.

80

Хипотеза

преди 1 година

Най-вероятно е свален, я от руснаци, я от НАТО. В Черно море е страшно струпване на сили. В буквалния смисъл! Ще го потулят и заметат под черджето и този случай, точно както всички подобни. Жалко за човека.

79

Даа!

преди 1 година

Шкеме-воеводата е планувал ученията , и на всяко учение , по един самолет е АУТ !В крайна сметка , *** е виновен .