Да бъдат премахнати лимитите в болниците и да бъдат променени клиничните пътеки от следващата година - това поиска служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. 
 
Какви са позитивите и негативите на подобни промени и как се отразява 24/7 дежурството на общопрактикуващите лекари?
 
"Проблемът с дежурствата е много тежък и правно нерегламентиран. Не можем да изискваме, от когото и да е, да работи 24 ч. В София не е точно така, но в другите градове има колеги, които работят така, реално те за 20 години имат 60 години трудов стаж. Ние нямаме отпуск по Кодекса на труда. Аз средно почивам между 5 и 8 дни годишно. Това трябва да се премахне, не може да се работи така". 
 
Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.
 
Той подчерта, че трябва да се намери вариант, при който да се пренасочват пациентите към неотложни практики. 
 
"До 35 км трябва да е тази структура. Промянa, както беше по времето Москов, трябваше Спешна помощ да сключи договори. Но те нямаха интерес, а тези пари, които се освобождават могат да се насочват към такива практики. В София има много такива центрове, неотложни структури. Тези стотинки да бъдат насочени именно към тези структури", обясни още д-р Миндов.
 
Медикът коментира и ваксинацията в страната и спада на интерес към процеса.
 
"Тези, които искаха да се ваксинират, се ваксинираха. Тези, които се колебаят, сега работим с тях. Много е важен личният пример, но те взимат решение.  Имунитетът е нестабилен. Ще трябва да се осъвременяват ваксините - веднъж ваксиниран, веднъж преболедувал, това е процес, няма да спрем дотук, няма да имаме друг вариант", категоричен е д-р Миндов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase