Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите. Условието е всички лица да са ваксинирани срещу COVID-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция.

По смисъла на заповедта за „ваксинирано срещу COVID-19“ се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, удостоверено с Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза. За „преболедувало COVID-19“ се приема лице с лабораторно доказан COVID-19 с PCR изследване или с бърз антигенен тест, за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация, удостоверено с предписание на съответната регионална здравна инспекция, или с Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19.


 

Коментари Напиши коментар

39

Пешо

преди 1 месец

То и сега не носим маски на работа, някои колеги си я слагат на брадата да отчитат дейност, но реално всички сме без маски, то е невъзможно цял ден да изкараш на задушаващ въздух с маска, да се надяваме, че повечето хора са го преболедували и вече вируса не се разпространява!

38

Не!

преди 1 месец

До АнонименМного сте се изнежили, маските ви пречат!Не куче, просто се харевам!

37

Анонимен

преди 1 месец

Аз да питам доктор хонор министър- каква е функцията на маската ? Нали пазеше околните? От какво ги пазеше ? От ковидя. При положение, че ваксинирани и неваксинирани еднакво могат да бъдат заразни, къде е логиката на едните да се налага маска, а на другите не ? А Кацар, де ти е логиката. Май в портфейла е логиката. Подмолно извиване на ръце. Но няма да стане. Припомните си историята на предателите и фашистите - да знаете какво ви очаква.