Великобритания гони 15 000 българи вследствие на Brexit. Тези хора губят право да пребивават в страната с цел работа и обучение, а ако останат там рискуват да бъдат депортирани след 30 юни. Какво ще стане с нашите сънародници във Великобритания и трябва ли да са изненадани от случващото се?
 
"Не мисля, че българите трябва да са изненадани. Имаше кампания повече от 2 години за регистрация за всички европейци, които живеят във Великобритания. След Brexit идеята за свободно придвижване на хора с капитали, която характеризира общия пазар на Европейския съюз, вече не важи на територията на Острова. За всички българи, които са там, беше ясно, че трябва да придобият уседналост. Оттук нататък всеки, който пътува до Великобритания, трябва да има едно наум, че кратки пътувания са добре, но дългосрочни ангажименти и работа - със сигурност ограниченията ще бъдат много големи", каза зам.-директорът на Европейския съвет за външна политик Весела Чернева за ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според нея една от причините за Brexit e, че британците не са искали източноевропейци да се заселват на Острова.
 
"Миналата година правихме проучване и за първите три месеца на пандемията 300 000 души бяха влезли в България. Към края на юни голяма част от тях се бяха върнали там, където работят. Бяха останали около 80 000. Това е доста голяма група, която е добра възможност за българската икономика", добави Чернева.
 
И подчерта, че повечето, които са заминавали за чужбина, са хора без семейство и деца, както и студенти.
 
"В момента, в който едно семейство се установи, децата започнат да учат, адаптират се към средата, е много трудно да се върнат. Коронакризата беше някаква възможност. Освен българския работен пазар, най-големият бенефициент от такова движение биха били по-малките общини. Онези градове, които видяхме, че опустяха пред последните години и които имат нужда от млади хора", посочи зам.-директорът на Европейския съвет за външна политик.
 
Тя смята, че Европейският съюз в момента се намира в повратна точка.
 
"Освен че пандемията и възстановяването от нея е сериозно предизвикателство, знаем, че в Германия има избори, краят на ерата "Меркел". Догодина ще има и избори във Франция. Все пак Brexit не успя да нанесе същинска пукнатина, защото 27-те обединиха и останаха като една в преговорите за излизането на Великобритания. Това показва, че ЕС има гръбнак", допълни Весела Чернева.
 
И цитира проучване, което показва, че 49% от германците смятат, че Европейският съюз вече не работи добре.
 
"За тях основният проблем бяха ваксините. Те казват: "Ние произвеждаме ваксини, а пък няма достатъчни за нас." За тези големи страни това понякога наистина е предизвикателство. А българите са много еврофилни и подкрепят ЕС. Над 60% е подкрепата, но същевременно казват, че биха искали да видят повече интеграция, фискална солидарност. Но от друга страна, когато ги попиташ коя страна е вашият съюзник и трябва да бъде близък партньор - над 70% посочват Русия, а над 60% казват Китай", коментира Чернева.
 
Тя каза още, че санкциите ни, наложени по закона "Магнитски", не са изненада за ЕС. Весела Чернева добави, че снимката на Борисов с кюлчето злато и банкноти в чекмеджето е обиколила европейските медии.

Коментари Напиши коментар

28

филофоб

преди 2 години

До: номер 29 (англофоб) Светът не е така черно-бял, както ти се привижда.Светът има 50 нюанса сиво, и още толкова цветни.Англия няма да пропадне, това е сигурно.Това обаче не означава че е някакъв рай, в никакъв случай!Там всичко им е наопаки, не само лявото движение на колите.Е, и други държави имат ляво движение, като Япония например, но японците са ***.Както повечето азиатци. Само азиатци ядат сурова риба и прилепи.Ако гледаш на икономиката обаче, няма да пропаднат.

27

Англофоб

преди 2 години

Умряли са европейците да ходят в дъждовната смотана Англия. Там се тикат само пакистанци, българи и поляци. Най-якото е, че от сега нататък Англия ще е в изолация и ще върви само надолу икономически и политически. Англетата дадоха на тепсия на Германия и Франция пълен контрол над Европа - мечтата на Хитлер и Наполеон се сбъдна без един пушка да гръмне. Найс.

26

Анонимен

преди 2 години

Ето ве стигнахме ги европейците. Преди нас не ни пускаха в Англия а сега и европейците не ги пускат там :))))) Кой каза че няма да ги стигнем ? Скоро така ще стане и със стандарта на живот ;) Пък дали ние напред или те назад кво значение има ?Важното е да ги стигнем :)