Снимка: БГНЕС

На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител. Основната му цел е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти.

Датата е избрана в чест на откривателя на системата на кръвните групи "А-В-0“ Карл Ландщайнер, роден на днешната дата.

За това свое откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда.

България е на едно от последните места по брой кръводарители в Европа.

По повод световния ден на безвъзмездния кръводарител, от Българската организация за доброволно кръводаряване съобщават, че едва ¼ от кръводарителите у нас са доброволни, а останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори.

Всяка година отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител има формална "държава-домакин“ на кампанията. През 2021 г. това е Италия, с посланието – "Дари кръв, за да продължи да бие сърцето на Света!“, допълва Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 3 месеца

Българите обичат България само на маса с ракийка и тогава са патриоти.Иначе когато трябва действия е точно обратното.Всеки мрази всеки.Не всички са такива разбира се има и много свестни хора.Но при условие ,че сме последни и по този показател явно на мнозинството не му дреме за сънародниците си.

33

Анонимен

преди 3 месеца

България на едно от последните места по кръводарители в Европа Но за сметка на това е на първо място по корумпирани народни любимци.

32

Анонимен

преди 3 месеца

Преди години работех в голяма фирма и на няколко месеца регулярно в офиса идваше мобилен екип от трансфузионния център. Много колеги доброволно даваха кръв. Включително и аз.После смених местоработата. Пак бих бил кръводарител, ама как пък не ще се вдигна от бизнесцентъра Младост 4 да ходя до центъра по кръводаряване на другия край на София.А и там са с някакво смотано работно време.