Снимка: Bulgaria ON AIR

Продължава подкрепата към пенсионирания директор на Националния център по заразни и паразитни болести - професор Тодор Кантарджиев. Вчера протести в негова защита се проведоха в София и Шумен. Учени, лекари и граждани искат вирусологът да бъде върнат обратно на работа.

Десетки лекари се събраха пред многопрофилната болница в Шумен. В декларация медиците посочиха, че не приемат начина, по който професорът е пенсиониран и разкритикуваха служебния здравен министър.

Според медиците е обиден начинът, по който пенсионират проф. Кантарджиев.

Още по темата


"Къде беше министърът по време тази епидемия, защо сега има становище и ни обявява за убийци, защото сме на челните места по смъртност в Европейския съюз", настоя Росица Страшимирова от МБАЛ-Шумен.

Недоволство има не само сред колеги на проф. Кантарджиев, а и сред обществото. На протест пред здравното министерство граждани заявиха, че искат проф. Кантарджиев обратно на работа. Част от тях упрекнаха здравните експерти в реваншизъм.

Главният държавен здравен инспектор - доц. д-р Ангел Кунчев, коментира, че освобождаването на проф. Кантарджиев е законно, тъй като всеки може да бъде пенсиониран без негово съгласие, но изтъкна заслугите на емблематичния вирусолог.

Самият Тодор Кантарджиев приема подкрепата на колегите и обществото, но е разколебан дали би се върнал на старото си работно място, в случай, че здравните власти отговорят на общественото недоволство.

"Не съм мислим по въпроса. Мисля, че няма да е добре нито за мен, нито за Центъра. Винаги повече мисля за хората от Центъра и за Центъра. 140-годишна институция не трябва да оставяме в нечестни ръчички и за кратко да бъде съсипано нещо, което нашите деди са го правили от 1881 г.", каза вирусологът.

Петицията за връщането на проф. Кантарджиев като директор на НЦЗПБ вече е подписана от над 5000 души.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова по Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

54

астора

преди 1 седмица

579 937 лв. депозити, 4 апартамента от държавна заплата и парцел в Горна баня, купен за 2,5 евро е декларирал Кантарджиев пред НАП

53

Анонимен

преди 1 седмица

Този трябва да се разследва преди да е гушнал букета за високата смъртност в Бг.той е един от отговорните за геноцида

52

Анонимен

преди 1 седмица

Оня ден писаха тук , че вече нямало свободни гробни места - какво направи - нощ е видимо както казват - гербаджиите