Снимка: БНТ

Висок тон и липса на диалог имаше тази вечер в ефира на БНТ при гостуването на служебния министър на културата Велислав Минеков в "Още от деня".

Минеков взе думата и не даваше възможност на водещата на предаването Надя Обретенова да задава въпросите си. Темата, около която се разрази сблъсъкът, бе прекъсването на предаването на Георги Любенов на 22 май, за да се предаде пресконференция на ГЕРБ за подслушването.

По думите на Минеков, ако това се е случило в европейска телевизия, Кошлуков отдавна е щял да загуби мястото си. Служебният министър твърди, че това е медийна политика на БНТ.

Вече седмици служебният културен министър Велислав Минеков и генералният директор на БНТ Емил Кошлуков и журналистите в телевизията си разменят писма с обвинения по повод това включването.

По време на разгорещения разговор двамата говореха едновременно и се стараеха да се надвикат. Водещата  се опитваше да задава въпроси, а Минеков не я слушаше.

В същото време пред сградата на телевизията имаше протест, който искаше оставката на Кошлуков. Гражданите се събраха пред сградата, а поводът за акцията им е правото на отговор на проф. Минеков, дадено му от БНТ, след серията от задочни словесни престрелки между него и директорът ѝ Емил Кошлуков. Конфликтът между двамата започна с изявление на министъра, че според него настоящият шеф на телевизията трябва да е свързано лице със санкционирани по закона „Магнитски“, заради предишното му участие в определена фирма, премина през обвинение за разпространение на клевети и завърши със заплахи за съд.

„Това обществената телевизия ли е, или е телевизията на генералния директор?“, попита Минеков, слизайки при протестиращите след участието си в предаването „Още от деня“ и бе посрещнат с аплодисменти.

"Лъжа е, че г-н Кошулов отстоява редакционна независимост", каза Минеков по време на предаването. Той попита водещата дали шоуто с джипката ще продължи, така както беше през последните месеци и уточни, че нито тя, нито журналистите в телевизията са извършили нарушение. "Законът е нарушен от генералния директор", каза още проф. Минеков по повод прекъсването на програмата заради пресконференция на политическа партия.

Протестът бе подкрепен с присъствието на две знакови за телевизията лица, прекарали дълго време в нейния ефир – водещите Искра Ангелова и Горан Благоев.

Протестиращите скандираха „оставка“ по адрес на директора Емил Кошлуков, напомняйки му, че неговата заплата идва от джоба на данъкоплатци. Те настояват още за оставка на СЕМ, както и залагане на нов начин на сформирането му чрез промени в медийния закон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase