Снимка: БГНЕС

Правителството е приело постановление за уреждане на условията, по които ще се отпуска държавна помощ за туроператорите, която е насочена към крайните потребители. Това съобщи заместник-министърът на туризма Даниела Стоева пред журналисти в МС.

Приемът на документи по процедурата "Предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19" започва от 1 юли, а към края на същия месец ще започне изплащането на сумите. По думите на заместник-министъра втората сума по процедурата би трябвало да покрие 95% от задълженията към потребителите, предаде БТА.

Това ще е втора част от планираната сума от 51 млн. лева, като една част от нея беше изплатена с предишно постановление на МС - до четири на сто от оборота на фирмите за 2019 г., уточни заместник-министърът. Остатъчната сума от тези 51 млн. лева е 16,491 млн. лева, които ще бъдат разпределени между компаниите, които все още дължат пари към крайните потребители, с размер до 15 на сто от оборота на фирмите за 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществените пътувания, допълни Стоева.

Тя изтъкна, че това ще даде сигурност за бизнеса и ще осигури спокойствие на потребителите на туристически пакети в България, които заради епидемията нямаха възможност да направят пътувания. Още от март миналата година, с промени в ресорен закон, се въведе възможността да се отложи с 12 месеца възстановяването на сумите към потребителите. Това в момента е факт, коментира заместник-министърът, но допълни, че бизнесът "още не е стартирал по начина, по който това става е в нормални условия".

По-рано днес Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" алармира за сериозно забавяне на процедурата по предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19 - по вина на ресорното министерство.

Досега на туроператори са преведени малко под 35 млн. лв., като условието бе помощта да се използва приоритетно за удовлетворяване на вземанията на потребителите. Те обаче са едва 4 на сто от оборота за 2019-а на кандидатствалите компании и поради това далеч не са достатъчни, посочват от организацията.

За следващата фаза право да кандидатстват имат онези туроператорски фирми, на които средствата не достигнаха. По предварителен план процедурата трябваше да приключи през май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase