Снимка: архив, БГНЕС

Православната църква отбелязва днес Възнесение Господне, познат като Спасовден.

Той е професионален празник на хлебари, шофьори, строители.

Според християнското вярване след възкресението си Исус Христос останал на земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движил между тях като богочовек. Точно на 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата, припомня дякон Цветан Атанасов. "С това възнесение всъщност завършва примирението на войнстващото човечество със своя Бог. Прекратява това воюване!".

В народния календар денят се свързва с култа към мъртвите. Поверието гласи, че в четвъртъка преди Великден душите им слизат на земята, а след 40 дни - на Спасовден, се връщат.

Празникът е свързан и с плодородието. Ако на този ден вали, годината ще е благодатна. Ако денят е сух, млади моми и момци обикалят нивите и пеят песни за измолване на дъжд. Поверието гласи, че те ще се задомят до другия Спасовден, припомня БНР.

Друга част от празника е т.нар. "ходене на росен" - лековита билка, която цъфти в навечерието на празника.
 

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 1 година

Както винаги мешавица на езичество, селски суеверия и православие в една статия. Пише се Иисус не Исус.

2

Анонимен

преди 1 година

Втората половина от статията е отвратителна и няма нищо общо с Празника. Гнусота е Християнския Празник Възнесение Господне да бъде свързан с езическите обичаи, изневери и блудства. Този Празник няма нищо общо и с извратения езически култ към мъртвите, за Християните другата събота е Задушница

1

Анонимен

преди 1 година

Честит Празник!