Снимка: БГНЕС

Честотата, с която се случват кампаниите за ваксиниране при нас се забавя, призна  директорът на ИАЛ Богдан Кирилов пред bTV.

По думите му обаче няма да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок на годност, защото механизмите на Европейската комисия позволяват дарение или препродажба на препаратите.

На този етап у нас най-предпочитана остава ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех".

Още по темата
"Има достатъчно налични ваксини, за да може всеки желаещ да се ваксинира, независимо от възрастовата група", допълни Кирилов.

Той увери, че на този етап няма партиди с изтичащ срок на годност. През юли има около 50 хил. дози от "АстраЗенека", но също така около 80 хил. души очакват втора игла от нея, тъй че тези дози се разпределят приоритетно“, обясни той.

Общото количество дози ваксини, които очакваме у нас е 13 млн. Вече се работи активно и за намиране на възможност за дарение или препродажба. По думите на Кирилов засега има само едно договаряне с Република Северна Македония, което се обсъжда и с ЕК.

Относно ваксинацията на деца, Кирилов коментира, че кратката характеристика на "Пфайзер" вече е променена, като се очаква и становище на експертния съвет по педиатрия. Когато това се случи, ваксината ще бъде пусната в употреба и за децата над 12 г.

Богдан Кирилов отказа да коментира решението да бъде пенсиониран директора на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той го определи като изключителен професионалист, който много уважава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase