Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Либералните противоепидемични мерки и слабата дисциплина на хората у нас доведоха до това, че повечето се срещнаха с вируса, смята проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Още по темата

„Понесохме риска на по-свободното поведение, имахме висока смъртност и висок брой заболели, но голяма част от населението се срещна с вируса. Следва тези хора да бъдат запазени занапред“, коментира той пред БНР.

Проф. Чорбанов поясни, че хора, които имат нужда от ваксинация, трябва да бъдат убеждавани за имунизация.

„Здравната грижа трябва да бъде насочена към хората с медицински предписания - болни, възрастни, хора с диабет, със сърдечно-съдови проблеми, хора с тежки автоимунни заболявания. Това трябва да е мишената. Огромният брой хора, починали в следствие от вируса, са такива с много съпътстващи заболявания или възрастни хора“, каза той.

Според него е абсурд е година и половина вече държавите да бъдат в полувоенен режим заради превантивност нещо да не се случи.

Проф. Чорбанов е убеден, че  носенето на маските трябва да отпаднане.

„На открито и при тези температури случаите на нашата географска ширина и при гъстотата на населението ни намаляват. Ако някой се чувства в рискова група, негова грижа е да предприеме мерки за себе си. Хората, прекарали заболяване, няма логика да бъдат с предпазни средства. Ако човек има имунитет, той не заразява и не разпространява заболяването“, мотивира се той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase