"Основният проблем, пред който са изправени българските граждани във Великобритания след Брекзит, е придобиването на нов имиграционен статут. Срокът за кандидатстване е краят на този месец, 30 юни. До март месец тази година, 284 000 българи са кандидатствали и са придобили този статут, а в момента предполагаме, че общата бройка е над 300 000. Проблемите са свързани основно с това, че това е дигитална апликация и за да кандидатстваш и за да можеш да докажеш своя статут, защото това са две различни процедури, необходими са определени компютърни умения, достъп до техника, владеене на английски език, познания за самата процедура. За огромно съжаление, това е препятствие пред една огромна част от българите във Великобритания в момента." Това заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Нишан Джингозян, който отговаря за ресорната програма на Home Office в кметство Евфийлд в Лондон.

Още по темата
"Това е препятствие пред хора, които са с по-нисък образователен ценз, възрастни хора, инвалиди, хора, които нямат достъп до интернет. Но огромният проблем е неяснота по процеса за получаване и доказване на този статут. Гражданите няма да получат физически документ или виза в техния паспорт, която да доказва техния нов имиграционен статут след Брекзит. Единственият начин да го докажат е чрез системата на Вътрешното министерство на Великобритания. Системата генерира един код, който се изпраща в институцията, която изисква от вас доказателството. Не е трудна тази процедура, но изисква определени умения, за да се направи коректно и да се получи потвърждение за този нов имиграционен статут," изясин Джингозян в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Има разяснителна кампания, която се води във Великобритания от страна на локалните кметства и някои организации, които са получили финансиране от министерството на вътрешните работи на Великобритания. Аз мисля, че в България трябваше да бъде подета една информационна кампания от българските институции, с подкрепата на медиите, която да стигне до гражданите на България във Великобритания, защото не е тайна, че една голяма част от тях гледат български медии," смята експертът.

"Има почти три седмици до 30 юни. Аз бих отправил отново призив към всички българи - моля, кандидатствайте по тази система, опитайте се да подсигурите вашия нов имиграционен статут във Великобритания. Ако не го направите, няма да имате достъп до никакви услуги във Великобритания – няма да може да пътувате, да работите, да ползвате здравната и  осигурителната система на държавата, да наемате жилище и така нататък.

Училищата и локалните кметства във Великобритания получиха много стриктни инструкции от МнВР на Великобритания. Според тези инструкции, всяко училище или локално кметство, което изпитва съмнения, че дадено дете или неговите родители не притежават този нов имиграционен статут, са длъжни да уведомят властите, а те според закона са длъжни да реагират в рамките на 48 часа. Не мисля, че ще бъдат депортирани хиляди българи, но това е една съвсем реална възможност," заключава Нишан Джингозян.

Коментари Напиши коментар

54

Иво

преди 2 години

Идете до Дъблин. И от там по суша във Великобритания. Никакъв контрол няма

53

Който иска- получава

преди 2 години

Всеки желаещ да получи статут го е направил до сега. Има огромен брой обяснения как става, процедурата е елементарна ,дори и за тия които не разбират английски. Има форуми на чист български, където въпросите по кандидатстването се разискват и обясняват.Отдавна има българи лицензирани имиграционни съветници. Дори и хора идвали за по 1 ден в Англия си направиха статути...Тия които още нямат, какво чакат не знам.Може би очакват някой да им го подари тоя статут.Статията е оправдание за мързеливците.

52

Анонимен

преди 2 години

Лондон е едно от най отвратителните места за живеене. Нещо като луксозната версия на Столипиново. В Англия става за живее само в провинцията където има останала някаква природа и ако имаш хубава тухлена къща от по старите а не тия новите кашони с картона и балатума дето като се подпреш на стената и става дупка и може да паднеш отвън.