За всяка от незаконните трансплантации в болница "Лозенец" в сметката на болницата са постъпвали над 20 хиляди долара. Това разказва бившият маркетинг мениджър в здравното заведение Мишел Леви пред Нова телевизия.

Още по темата
За случаите съобщи преди дни здравният министър Стойчо Кацаров, а разследващите вече разпитват служители и потърпевши.

Мишел Леви изпълнява длъжността си в последните 7 месеца. Разказва, че знае за 5 трансплантации, които са в разрез със закона – една на черен дроб и четири бъбречни. При всички тях донорите и реципиентите имат роднинска връзка, но само по документи, твърди той.

По думите му реципиентите са палестинци с израелски паспорт, а донорите са граждани на Украйна, Молдова.

Връзката между пациентите и болницата се осъществявала със специална фирма, твърди Леви.

“Има фирма, която е собственост на турски гражданин с представител в България и човек, който отговаря за логистиката. Те пристигат, те намират реципиентите, те намират донорите и със знанието и благословията на проф. Спасов тези хора се озовават в болница “Лозенец”, посочва той.  

Част от комуникацията минавала през самия Мишел Леви. „Разговорите са минавали през мен, след което аз информирам проф. Спасов за това, че трябва да дойдат такива пациенти, и оттам нататък юридическият отдел на болницата се занимава с документацията”, заявява още той.

Донори и реципиенти се намирали бързо. В България документите за трансплантация се изпращали до Агенцията по трансплантации само ден или два преди самата операция, твърди бившият маркетинг мениджър. По думите му и да иска някой да реагира, той няма време, защото "винаги се чака последният момент".

Мишел Леви вече е сигнализирал ГДБОП. Опитите на Нова тв за коментар от отстранения директор проф. Спасов останали без резултат.

С екипа на телевизията се е свързала жена, която обяснила, че ще предаде на проф. Спасов за обаждането, но до момента обратна връзка от него нямало.
 

Коментари Напиши коментар

137

Щерю

преди 3 месеца

- Защо политиците, юристите и докторите в България са толкова масово корумпирани? Пари ли нямат, власт ли, авторитет ли - що ли...

136

Анонимен

преди 3 месеца

Не са 20 000 не са. Не че е малко но е много повече.

135

Анонимен

преди 3 месеца

тези трансплантации не може да са ставали без знанието на Главния Трансплантатор ... На този Нерез кога ще му резнете чушката ... ??? И да му трансплантирате нещо друго ... Това е *** ... Не е държава ... Незабавно уволнение на цялата "държавна" администрация ... След това изпити за компетентност - който издържи изпита по IQ, математика и литература - може да остане ... на 600 лева ... #Закривай ...