За всяка от незаконните трансплантации в болница "Лозенец" в сметката на болницата са постъпвали над 20 хиляди долара. Това разказва бившият маркетинг мениджър в здравното заведение Мишел Леви пред Нова телевизия.

Още по темата
За случаите съобщи преди дни здравният министър Стойчо Кацаров, а разследващите вече разпитват служители и потърпевши.

Мишел Леви изпълнява длъжността си в последните 7 месеца. Разказва, че знае за 5 трансплантации, които са в разрез със закона – една на черен дроб и четири бъбречни. При всички тях донорите и реципиентите имат роднинска връзка, но само по документи, твърди той.

По думите му реципиентите са палестинци с израелски паспорт, а донорите са граждани на Украйна, Молдова.

Връзката между пациентите и болницата се осъществявала със специална фирма, твърди Леви.

“Има фирма, която е собственост на турски гражданин с представител в България и човек, който отговаря за логистиката. Те пристигат, те намират реципиентите, те намират донорите и със знанието и благословията на проф. Спасов тези хора се озовават в болница “Лозенец”, посочва той.  

Част от комуникацията минавала през самия Мишел Леви. „Разговорите са минавали през мен, след което аз информирам проф. Спасов за това, че трябва да дойдат такива пациенти, и оттам нататък юридическият отдел на болницата се занимава с документацията”, заявява още той.

Донори и реципиенти се намирали бързо. В България документите за трансплантация се изпращали до Агенцията по трансплантации само ден или два преди самата операция, твърди бившият маркетинг мениджър. По думите му и да иска някой да реагира, той няма време, защото "винаги се чака последният момент".

Мишел Леви вече е сигнализирал ГДБОП. Опитите на Нова тв за коментар от отстранения директор проф. Спасов останали без резултат.

С екипа на телевизията се е свързала жена, която обяснила, че ще предаде на проф. Спасов за обаждането, но до момента обратна връзка от него нямало.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase